Update

Justitie eist 16 jaar celstraf voor Benaouf A. voor liquidatie in Antwerpen

Justitie eist zestien jaar celstraf voor Benaouf A. (30), die op 18 oktober 2012 de liquidatie zou hebben aangestuurd van de Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh, voor een hotel in Antwerpen.

Paul Vugts
Politie doet onderzoek in de Schaepmanstraat, een dag na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Benaouf A. was toen waarschijnlijk het doelwit. Beeld anp
Politie doet onderzoek in de Schaepmanstraat, een dag na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Benaouf A. was toen waarschijnlijk het doelwit.Beeld anp

Officier van justitie Hans Oppe sprak in zijn requisitoir van berekenende daders van een kille afrekening, die een geweldsspiraal op gang heeft gebracht. Zo beschouwt hij de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt, waarbij A. ontkwam maar twee vrienden werden doodgeschoten, als 'vergeldingsactie' voor de moord op Bouhbouh.

De onderwereldvete die nog steeds woedt en waarin inmiddels meer dan tien criminelen zijn vermoord, begon waarschijnlijk met een conflict om een partij drugs die uit de haven van Antwerpen was verdwenen.

Animatie
Aanklager Oppe probeerde de rechtbank er aan de hand van een animatie van de bewegingen van cruciale telefoons en auto's van te overtuigen dat het Benaouf A. moet zijn geweest die rond de moord in de Duitse BMW reed van waaruit de liquidatie moet zijn aangestuurd. De bestuurder van die BMW gebruikte een telefoon waarop een sms binnenkwam met de mededeling dat Bouhbouh het hotel zou verlaten ('We komen nu'). Vanaf diezelfde telefoon lijken vervolgens de schutters te zijn getipt, die Bouhbouh vermoordden 'op klaarlichte dag' en voor de ogen van vele getuigen.

Volgens Oppe stuurde Benaouf A. de liquidatie aan vanuit Turnhout en wachtte hij daar in de BMW de schutters op. Die reden na de moord in een snelle Volkswagen Golf van Antwerpen naar Turnhout. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de Golf Turnhout in rijdt. De BMW komt in tegengestelde richting aanrijden, maar keert na het passeren van de Golf met een levensgevaarlijke manoeuvre vlak voor een vrachtwagen, waarna de BMW achter de Golf aanrijdt.

Volgens het scenario van Oppe lieten de daders de Golf achter op de parkeerplaats bij een sportschool vlakbij de Turnhoutse woning van een zus van Benaouf A. en vluchtten ze vervolgens met hem in de BMW.

Onderbouwing
A. heeft na lange tijd wel erkend dat hij in de BMW heeft gereden, maar hij zegt die in de nacht voor de liquidatie te hebben overgedragen aan Youssef Lkhorf: één van zijn twee vrienden die later in de Staatsliedenbuurt is vermoord. Zelf zegt hij de hele dag te hebben geslapen. A. suggereert dat Souhail Laachir vervolgens de coördinator van de liquidatie kan zijn geweest in de BMW. Aanklager Oppe:'Nadat hij het dossier geruime tijd in bezit had, heeft meneer A. die stelling in de lucht gegooid zonder enige onderbouwing. De betrokkenen die hij noemt, kunnen we het niet meer vragen, want die zijn dood en dat beseft meneer A. al te goed.'

Justitie gaat er van uit dat Rida Bennajem en Marchano P. de schutters zijn geweest die Bouhbouh hebben vermoord. Bennajem is in maart 2013 zelf ook geliquideerd, in Amsterdam-West. Marchano P. ontsnapte onlangs waarschijnlijk aan een liquidatie, toen mannen met een automatisch wapen vanuit de deuropening rondschoten in café De Zon in de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost, waarvan zijn vriendin mede-eigenaar is. Alleen twee onschuldigen raakten gewond.

Uit het strafdossier blijkt volgens Oppe dat A. liegt dat hij de vermoedelijke schutters niet kent. In een afgeluisterd gesprek zegt A.: 'Ze denken dat ik met Rida in de auto heb gezeten.' Voornoemde vriendin van Marchano P. heeft de politie verteld dat haar vriend A. kende en hem 'een toffe gozer' vond.

Zo zou A. ook liegen dat hij de man niet kende die de gewraakte sms 'We komen nu' stuurde vlak voordat Bouhbouh het hotel verliet. Die verzender van de sms, Chris Bouman, heeft inmiddels zelfmoord gepleegd in de cel.

Advocaat Sander Janssen zou vanmiddag zijn pleidooi houden.

Klik hier voor een visueel overzicht van de strijd in de Amsterdamse onderwereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden