Justitie: Benaouf A. is opdrachtgever liquidatie van boezemvriend van Martha

Benaouf A. en zijn raadsman zien vele andere scenario's, maar de rechtbank ziet nog altijd sterke aanwijzingen dat hij de liquidatie van Amsterdammer Najeb Bouhbouh aanstuurde, 18 oktober 2012 in Antwerpen.

Benaouf A. was mogelijk het doelwit van de dodelijke schietpartij in de Staatsliedenbuurt, in december 2012. Beeld anp
Benaouf A. was mogelijk het doelwit van de dodelijke schietpartij in de Staatsliedenbuurt, in december 2012.Beeld anp

De uitbater van een frietkot in Turnhout meldde zich kort na de liquidatie van Amsterdammer Najeb Bouhbouh in Antwerpen, op 18 oktober 2012, bij de politie met een opmerkelijk relaas. Hij had rond het tijdstip van de moord vier Nederlands-Marokkaanse mannen in zijn snackbar gehad. Ze leken nerveus. Ineens renden ze richting fitnesscentrum Healthcity, even verderop, waar later de waarschijnlijke vluchtauto van de schutters zou worden aangetroffen.

Die verklaring lijkt te combineren met de informatie over de telefoon van de later eveneens geliquideerde Amsterdammer Youssef Lkhorf, die zestien minuten na de aanslag op Bouhbouh de website van de Gazet van Antwerpen checkte. Hoe wist hij dat hij naar een liquidatie moest zoeken? Was hij één van de vier mannen in de patatkraam?

Kwaad
Advocaat Sander Janssen kreeg die stukken pas recentelijk onder ogen, ook doordat hij de aanvankelijke politiedossiers had mogen doorvlooien uit het onderzoek door de (Belgische) recherche. Hij maakte zich gisteren in de rechtbank kwaad omdat justitie die stukken in zijn ogen onterecht en veel te lang uit het strafdossier tegen zijn cliënt Benaouf A. (30) had gehouden.

'De rode draad lijkt te zijn dat informatie die naar mijn oordeel evident van belang kan zijn, keer op keer niet in het dossier wordt gevoegd,' fulmineerde Janssen. Hij had veel meer voorbeelden en bouwde aan de hand daarvan een, fictief, alternatief scenario waarin niet zijn cliënt, maar anderen sleutelrollen speelden bij de liquidatie van Bouhbouh - jeugdvriend en compagnon van de onlangs ook geliquideerde Amsterdamse beroepscrimineel Gwenette Martha.

Dat verzonnen scenario past in de visie van de advocaat nog altijd beter bij de bewijsstukken dan de visie van justitie, die zijn cliënt als aanjager van de moord beschouwt.

Ergo: de rechtbank moest Benaouf A. eindelijk eens vrijlaten in afwachting van diens proces, gepland in november.

Zwijgzaam
Officier van justitie Hans Oppe was niet onder de indruk. Volgens hem heeft de aanvankelijk zeer zwijgzame A. het strafdossier afgewacht om daarop zijn verklaring af te stemmen. Een verklaring waarin criminele kennissen hoofdrollen spelen die, toeval of niet, inmiddels vrijwel allemaal zijn doodgeschoten in de onderwereldvete die in Amsterdam woedt.

'Je kunt zand opgooien en afleidingsmanoeuvres inzetten, maar ik zie geen onderbouwing,' zei Oppe. Over de getuigenis vanuit het frietkot: Oppe vindt het 'geen heel reëel scenario' dat de vier genoemde mannen cruciale rollen speelden. Hij heeft zoals gebruikelijk veel uit het uiteindelijke strafdossier weggelaten omdat daarin anders allemaal 'ballast' terecht zou komen.

De rechtbank bleek het met Oppe eens. 'Het betoog van de raadsman wordt voor een belangrijk deel bijeen gehouden door alternatieve scenario's. Wij hebben daar met belangstelling naar geluisterd, maar in deze stand van het onderzoek zijn die scenario's niet zo krachtig dat ze de ernstige bezwaren (jargon voor aanwijzingen dat Benaouf A. schuldig is aan de moord) onderuit halen.'

A. blijft in de cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden