Justitie bekend met ruzies Van Hout maar laat die links liggen

Willem Holleeders raadsman had uitvoerig geschetst welke andere onderwereldruzies Cor van Hout in 2003 fataal kunnen zijn geworden, maar justitie liet die geschiedenis vooral links liggen en nam de bewijzen tegen Holleeder nog eens door.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gevaarlijke rivaal John Mieremet. De 'Joegomaffia'. Criminelen van Marokkaanse komaf. Andere criminelen die Heinekenontvoerder en drugshandelaar Cor van Hout tegen de haren in had gestreken - al dan niet in zijn kwaaie dronk.

Willem Holleeders advocaat Sander Janssen had anderhalve week geleden in een zeer uitvoerig en breed gedocumenteerd pleidooi zijn verzoek aan de rechtbank onderbouwd Holleeders voorarrest op te heffen voor de liquidatie van Cor van Hout (en de doodslag op diens metgezel Robert ter Haak).

Alternatieve scenario's
Janssen ziet domweg te veel alternatieve scenario's voor de lezing van het Openbaar Ministerie dat Holleeder de kwade genius moet zijn die de moordopdracht gaf - al dan niet gezamenlijk met andere criminelen.

Meteen aan het begin van de reactie waarvoor officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher dinsdag de gelegenheid kregen, trof die eerste Holleeder en zijn advocaten vol in het gezicht met de mededeling dat ze 'de geschiedenis links zou laten liggen'.

Het klopt dat in de drugswereld decennia conflicten heersten die draaiden om 'het slijk der aarde: geld'. Het klopt ook dat in de onderwereld een vriend vrijwel nooit voor altijd een vriend blijft en dat paranoia hoogtij viert.

Toch: in de visie van aanklagers Stempher en Tammes draait de zaak tegen Willem Holleeder om de sterke aanwijzingen dat híj opdracht gaf zijn gewezen 'bloedgabber', mede-Heinekenontvoerder en zwager te vermoorden - een opdracht die ook de handelaar in luxe speedboten Robert ter Haak fataal werd omdat die in de kogelregen naast Van Hout stond.

Peter R. de Vries
De twee kroongetuigen leveren volgens de aanklagers bewijs tegen Holleeder en diens zussen Astrid en Sonja, zijn ex Sandra den Hartog en misdaadjournalist Peter R. de Vries al helemaal. Daar komen losse getuigen bovenop - onderwereldfiguren die nog leven zowel als mannen die inmiddels zelf zijn vermoord nadat ze Holleeder hadden beschuldigd.

Het was Tammes opgevallen dat raadsman Janssen héél veel woorden had besteed aan zijn alternatieve scenario's, maar de bewijzen tegen Holleeder 'in één alinea had weggeschreven'.

Volgens de belastende getuigen had Holleeder, al dan niet met handgebaren, geregeld duidelijk gemaakt dat hij Cor van Hout zou (laten) doodschieten om vervolgens diens vermogen in te pikken. "Eerst dit (pistoolgebaar) en dan dát (graaigebaar)."

Zo gooiden de aanklagers in een uren durend betoog velerlei bewijzen tegen Holleeder op tafel. Janssen was daar weer niet van onder de indruk. Holleeder komt heel zacht gezegd ongunstig naar voren uit alle getuigenissen en stiekem opgenomen gesprekken, maar hard bewijs van de moordopdracht? Hij ziet het niet.

De rechtbank oordeelt donderdag. Dan wordt ook zus Astrid opnieuw verhoord.

Lees ook: Cor van Hout had meer dan één vijand: conflicten op een rij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden