PlusPS

Justine Tjallinks leerde fotograferen dankzij YouTube

Zo'n drie jaar geleden leerde ze zichzelf fotograferen aan de hand van YouTube-filmpjes, nu geldt Justine Tjallinks (33) als een internationaal geprezen fotograaf. Zaterdag is haar eerste solo-expositie een feit.

Tjallinks: 'Op deze foto The Outsiders staat Denise, geen standaard schoonheid, maar wel een van mijn favoriete gezichten. Ze belichaamt waar ik voor sta: het omarmen van schoonheid in diversiteit.'Beeld Justine Tjallinks

Het was een droomstart voor Justine Tjallinks: in 2015, het jaar dat ze begon als fotograaf, ging haar foto van een ­mager, roodharig meisje met een naaktkat aan haar zijde ­viral.

BBC News deelde de foto op Instagram, met twintigduizend reacties tot gevolg. De een lyrisch, de ­ander met een lichte afkeer.

De foto is kenmerkend voor het werk van Tjallinks. Het model, ­Denise van Gent, representeert geen klassieke schoonheid; juist het imperfecte fascineert de fotograaf. Dat kan iemands uitstraling zijn of de asymmetrische gelaatstrekken. "Het is niet mijn bedoeling een statement te maken met mijn werk," haast Tjallinks zich te zeggen.

"Ik wil simpelweg mijn visie op schoonheid tonen. Ik voel me aangetrokken tot outsiders en wil een podium geven aan wie niet gehoord of gezien wordt. Misschien omdat ik mijzelf vroeger ook zo zag. Mijn werk is heel persoonlijk. In wezen zijn het een soort zelfportretten."

Tjallinks, die sinds 2003 in Amsterdam woont, studeerde cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute en werkte onder meer als art director voor het Nederlandse modeblad L'Officiel.

Drie jaar geleden heeft ze zich op fotografie gestort; ze leerde het vak aan de hand van YouTube-filmpjes.

In 2015 werd ze verkozen tot New Dutch Photography Talent, waarna ze verschillende internationale fotografieprijzen in de wacht sleepte - zoals de prestigieuze LensCulture Portrait Award (2016), die ze won voor de serie Nude met portretten van albino's.

Veel heeft ze te danken aan haar mentor ­Alessia Glaviano, senior fotoredacteur van Vogue Italia, zegt Tjallinks. Die leerde ze kennen in het eerste jaar dat ze begon, toen haar werk geselecteerd was voor de groepstentoonstelling 45 Frames van fotografieplatform PhotoVogue.

Ze bellen en mailen veel, en Glaviano geeft feedback op haar werk. "Van haar heb ik geleerd niet te veel naar anderen te kijken en op mijn eigen talent te ­vertrouwen."

Tjallinks artistieke portretten hebben vaak een maatschappelijke relevantie. Zo fotografeerde ze in 2015 kinderen met het syndroom van Down, nadat twee jaar geleden de NIP-test werd ingevoerd. Daarmee kunnen zwangere vrouwen in een zeer vroeg stadium laten testen of ze een kind met het downsyndroom dragen. Dat raakte een snaar.

"Ik zeg niet dat die test goed of fout is, maar het geeft wel stof tot nadenken; er lijkt almaar minder ruimte te zijn voor imperfectie in deze steeds meer maakbare ­wereld."

Justine Tjallinks' tentoonstelling La Trahison des Images, waar nieuw en oud werk van haar wordt geëxposeerd, is geopend van 25 november t/m 29 december in Contour Gallery Rotterdam.

Tjallinks: 'De achtjarige Beaudine gaat met haar donkerrode krullen bijna op in de vacht van het paard. Ik benadruk graag het unieke aan een persoon.' Rouge, 2016.Beeld Justine Tjallinks
Tjallinks: 'Mijn werk is heel persoonlijk. In wezen zijn het een soort zelfportretten.'Beeld Justine Tjallinks
Justine Tjallinks: 'Dit is werk uit mijn laatste serie, La Trahison des Images. Deze beauty, genaamd Julia, zag ik in de metro in Amsterdam. Ik was op slag weg van haar.' Vision Future, 2017.Beeld Justine Tjallinks
Tjallinks: 'Een portret van de prachtige, dertienjarige Anke. Het is geïnspireerd op een schilderij van de adellijke Maria Josepha van Saksen door pastelschilder Jean-Étienne Liotard uit 1749.' Uit de serie Modern Times, 2017.Beeld Justine Tjallinks
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden