PlusKlapstoel

Justine Marcella: 'Máxima boft ook met hem'

Justine Marcella (1970) is hoofdredacteur van Vorsten. Vandaag trouwen de Britse prins Harry en actrice Meghan Markle.

Lorianne van Gelder
Justine Marcella voor Paleis Soestdijk Beeld Harmen de Jong
Justine Marcella voor Paleis SoestdijkBeeld Harmen de Jong

Soestdijk

"Vanaf mijn vroegste herinnering woonden we naast Paleis Soestdijk. Als we er langs reden, ­keken we of ze thuis waren. Maar ik was er als kind niet erg mee bezig dat de koninklijke fa­milie in de buurt woonde."

"Ik was meer bezig met keizerin Sisi en prinsessenjurken. Bernhard vond ik stom, want ik hoorde in de tuin schietgeluiden en dacht dan dat hij konijntjes doodschoot. Dat was niet zo trouwens."

"Juliana was voor mij het summum van een oma, want ik ben zonder oma opgegroeid. Ik was vroeger bang om de wc door te spoelen, en was ontsteld toen mijn moeder zei: de koningin moet ook zelf de wc doortrekken."

Royaltyvirus

"Ik ben lang nieuwsverslaggever geweest, voor SBS en voor AT5, maar op een gegeven moment wilde ik graag reizen. Voor oorlogsverslaggeving vond ik mezelf te jong en niet per se geschikt, dus toen ben ik me op het Koninklijk Huis gaan storten. Ik volgde kritisch, maar nieuwsgierig de inspanningen van de prins van Oranje op gebied van waterbeheer."

"Toen ik kinderen kreeg, ben ik er 2 jaar uit gegaan en dacht ik dat ik wel klaar was met het onderwerp. Maar als je eenmaal behept bent met het virus, kom je er niet meer vanaf. Nu vind ik alles interessant: van Meghan Markle tot Farah Diba, de vrouw van de voormalige sjah van Iran. Het onderwerp laat me niet los, omdat ik het koninklijke leven nog steeds niet begrijp."

Republiek

"Veel van mijn vrienden zijn republikein, en ik was het bij aanvang ook. Maar ik denk dat ­republikeinen in de minderheid zijn. Als we het al­lemaal anders zouden willen, moeten we ook anders gaan stemmen en dat gebeurt niet. Het koningshuis is misschien duur, maar levert ook veel op. In een versplinterde maatschappij is het goed om een verbindende factor te hebben, ongeacht kleur, geloof of seksuele voorkeur."

"Dat zie je bijvoorbeeld op het moment dat de stoffelijke overschotten van de MH17-ramp naar Nederland worden gebracht en zij daar staan. Dan staan we er allemaal. Ook de aanmoedigende functie voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk is mooi."

"Of hoe ze in het buitenland met alle egards worden ontvangen; we zijn maar een kruimeltje op de wereldkaart, maar dankzij het Koninklijk Huis kunnen we voortbouwen op relaties die al decennia bestaan en hoeven we niet elke 4 jaar met een nieuwe regeringsleider van voren af aan te beginnen."

Meghan & Harry

"Hét huwelijk van het jaar. We kijken met honderd lezers hier op de redactie aan de Spaklerweg naar het huwelijk. Erheen gaan heeft niet veel zin, want op televisie zie je meer dan ter plaatse."

"Dit paar heeft alle ingrediënten om het ontzettend de moeite waard te maken ze te volgen. Zij - een onafhankelijke vrouw die opkomt voor vrouwenrechten en emancipatie en de bestrijding van racisme, actrice - trouwt nu met hem, een prins van het ­beroemdste en grootste vorstenhuis dat we kennen, een droomprins voor jonge meisjes. Ze kan niet blijven acteren, want je kunt geen intieme vrijscène spelen als je bent getrouwd met zo veel blauw bloed."

"Kate en William zijn heel keurig, op het saaie af. Ze moeten het vooral van hun schattige kinderen hebben, terwijl Meghan en Harry ontwapenend zijn; met wie we ons meer kunnen identificeren. We moeten alleen uitkijken dat ze geen Diana 2.0 wordt."

Koning Willem-Alexander

"Al jaren volg ik hem. Hij is voor mij het leukste lid van de koninklijke familie. Niet iedereen weet het, maar hij heeft een uitstekend gevoel voor humor. Hij is een ijsbreker, een netwerker."

"Hij lijkt soms een beetje te bevriezen als er camera's op hem gericht zijn, terwijl Máxima totaal ontspannen lijkt te zijn. Als de sfeer wat informeler is, is hij zó leuk. Iedereen zegt altijd: hij boft maar met Máxima, maar zij boft ook met hem."

Koningin Justine

"Hahaha, die bestaat niet! Ik krijg er een kleur van. Nee, ik zou het ook niet kunnen, daar ben ik te veel een flapuit voor. Ik zou er zo ongemakkelijk van worden. Ik had ook nooit de droom om met een van de prinsen te trouwen. Mijn man lijkt ook niet op een prins."

"Ik kom uit een familie met wat blauw bloed en een mooie historie, maar van adel ben ik niet. Marcella is niet een heel Nederlandse familie, de naam komt via Italië, Griekenland en het hof van Turkije naar Nederland."

"Ik zou wel graag een week meelopen met Willem-Alexander of Máxima, om gewoon de basale dingen mee te maken. Waar laat je al die jurken en schoenen? Hoe bereid je je voor op een staatsbezoek?"

RVD

"Daar wordt snel negatief over gedaan, maar ik vind juist dat de Rijksvoorlichtingsdienst zijn stinkende best doet om ons als verslaggevers op locatie te helpen. Zeker in het buitenland komen ze vaak voor ons koninklijk huisverslaggevers op. Aan de andere kant is een interviewtje aanvragen wel lastiger."

"Ja, ik heb wel 06-nummers van leden van het Koninklijk Huis, maar ik gebruik ze niet. Dat is een te grote inbreuk op iemands privacy. En we zijn Vorsten, een mooi chic blad, de Vogue van de konings-bladen, dus we mogen meestal overal bij zijn."

"In het buitenland is het ingewikkelder, in Japan ben ik eens opgesloten in het paleis als straf, omdat ik niet tegelijkertijd mocht schrijven, ­fotograferen en filmen."

Roddel

"Dat is heel makkelijk, je hebt zo je pagina's gevuld, maar het werkt niet op lange termijn. Vorsten heeft nooit geroddeld, het is een sterk merk. Abonnees zijn al lang lid. Soms is het wel ingewikkeld, ook ethisch bijvoorbeeld."

"Er wordt nu veel geroddeld over het Marokkaanse koningshuis, de vrouw van de koning is spoorloos. We gaan daar niet over speculeren, maar leggen wel uit hoe het werkt als een koninklijk huwelijk minder goed loopt."

"Roddelen kan zo pijnlijk zijn: zoals de vader van Meghan Markle die foto's verkocht die in scène waren gezet. Als Amalia vriendjes krijgt, hoop ik dat wij, de media, gepaste afstand kunnen bewaren."

Mediacode

"Daar houden we ons aan. Ik plaats geen ­foto's die niet zijn toegestaan. Een Amalia die straks stiekem met een nieuwe liefde bij een snackbar staat, zal ik niet afdrukken. Toch snap ik het nut van de mediacode niet. We hebben ook al goede privacywetgeving en een keurige journalistiek. We liggen hier niet in de bosjes te jagen op prinsen en prinsessen."

The Crown

"Komt er een nieuw seizoen, dan blok ik mijn hele weekend en ga ik alle afleveringen kijken. Ik lees tegelijkertijd het boek over The Crown, en kijk met het boek op schoot en de iPad in de aanslag om alle feitjes nog eens op te zoeken. Fantastisch."

"Ik kan niet wachten tot het derde seizoen begint. Als ze dat nou eens over de Oranjes konden maken... Maar ja, dat is veel te duur."

Ekster

"O! Je kunt het zien hè? Ik ben totaal maf van oorbellen. Ik was op huwelijksreis en had weer eens vijftien paar aangeschaft op een marktje. Toen zei mijn man: moet je daar niet ook andere mensen blij mee maken?"

"Sommige mensen doen yoga ter ontspanning, ik vind het fantastisch om in mijn vrije tijd een webshop voor oorbellen te hebben. Hij loopt pas twee maanden, en het is een groot succes."

Haarlem

"Ik was zo'n Amsterdammer die met dikke buik naar Haarlem vertrok. Toen ik er kwam met die buik, zei de bloemist al: zeker uit Amsterdam? Mijn kinderen zijn er geboren en geworteld."

"We hebben een heerlijke straat, met veel vrienden, we barbecueën vaak op het strand. Het is Desperate Housewives, al zijn we geen huisvrouwen. In Haarlem groet iedereen de buschauffeur, lekker kneuterig, maar wel een stad."

Prins Bernhard jr.

"Wat wil je weten? Het verschil tussen Vorsten en andere media is dat hij voor ons vooral een lid van de koninklijke familie is. Het is interessant op welke manier hij nog een onderdeel is van de familie, en hoe hij bijdraagt onder het motto 'adel verplicht'."

"Hij is een verlegen prins, zijn moeder Margriet is ook een beetje verlegen. De affaire rondom zijn huizen is voor ons minder een onderwerp."

Royaltyverslaggeverskliek

"Een mooi zooitje. Met de een kan ik het beter vinden dan met de ander. De sfeer is soms wat venijnig, sommige mensen twitteren wat gemeen over elkaar. De vaste kern is niet zo groot: een aantal fotografen dat altijd meegaat op staatsbezoek, de NOS, RTL Nieuws, ANP, de radio, Royalty, Blauw Bloed en soms SBS."

"Soms verdelen we ook wel klussen, want je kunt op een staatsbezoek niet overal bij zijn. Het is wel één lange de-beste-royaltykenner-van-Nederlandquiz als we samen op pad zijn."

Daria Bukvic

"Ze heeft geen blauw bloed vrees ik, anders had ik haar gekend. Ik weet het niet, mag ik googelen? O, een theatermaker, ze maakt ook voorstellingen over vluchtelingen. Ik zou het leuk vinden als ze eens mee zou gaan op staatsbezoek. Er reist namelijk altijd een cadeau mee met de koning, een concert of een dansvoorstelling. Een theatervoorstelling over vluchtelingen zou erg van nu zijn."

Prins Harry en Meghan Markle trouwen zaterdag in de kapel van Windsor Castle. De NOS zendt de plechtigheid vanaf 12.15 uur uit op NPO 1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden