Justin Kluivert weer een stap dichter bij de uitgang

Justin Kluivert zal vertrekken bij Ajax. De 19-jarige aanvaller wil zijn contract niet verlengen, de verhoudingen met de clubleiding zijn vertroebeld en hij mist het sportieve perspectief in Amsterdam.

Dick Sintenie
Justin Kluivert Beeld anp
Justin KluivertBeeld anp

Justin Kluivert heeft nog een verbintenis van een jaar bij Ajax, maar hij zal deze zomer verkassen. In een interview met de Volkskrant haalt hij hard uit naar de directie van Ajax en is hij vernietigend over het in zijn ogen beroerde topsportklimaat in de club.

De vleugelspeler zegt zich onder druk gezet te voelen door directeur spelersbeleid Marc Overmars om zijn contract te verlengen. "Er is me min of meer gezegd dat ik moest bijtekenen. Anders moest ik weg. Dan ga je nadenken. (...) Ik voel me onder druk gezet. Het belangrijkste voor Ajax is dat ik mijn contract verleng. Dan gaat het niet om het voetbal, maar om geld."

Eerder beweerde Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, nog dat de zaakwaarnemer van Kluivert, Mino Raiola, de voetballer naar de uitgang duwde. Diens salariseisen zouden voor Ajaxbegrippen torenhoog zijn. Van der Sar: "We zijn al 10 maanden aan het onderhandelen over een nieuw contract. Het is wel een keer klaar."

Onstabiel
Kluivert zegt nu dat het altijd zijn bedoeling is geweest om langer te blijven. "Maar er is veel gebeurd de laatste tijd. Het publiek denkt dat het alleen om geld gaat, terwijl iedereen weet dat ik het goed had. Ik zat helemaal niet te wachten op geld. Voetbal is belangrijk. Ik wil mezelf ontwikkelen."

Kluivert denkt dat zijn ontwikkeling bij Ajax stagneert. "Kijk wat er om mij heen gebeurt, met andere spelers die weg willen of weggaan. Het is straks al moeilijk om door de voorronde van de Champions League te komen, terwijl wedstrijden op het hoogste niveau belangrijk zijn."

De jonge Amsterdammer hekelt het feit dat bij Ajax in nog geen jaar tijd drie trainers voor de groep hebben gestaan, achtereenvolgens Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag. "Ajax wisselt makkelijk van trainers. Ze krijgen niet echt een kans. Je merkt aan onze trainer dat hij zich niet echt op zijn gemak voelt. Dat zag je ook bij Marcel Keizer. Dat voelen jongens. Je ziet het aan hoe trainers zich gedragen, hoe ze zich uiten, ook in de pers. Het voelt onstabiel."

Uitgeleerd
Met zijn uitspraken lijkt een transfer van Kluivert een kwestie van tijd. Er is een zo goed als onwerkbare situatie ontstaan - of gecreëerd) - en het is dan ook onwaarschijnlijk dat hij zijn contract uitdient bij Ajax. Kluivert voetbalt al sinds zijn zevende voor de club, maar in het eerste elftal zal hij niet meer dan 30 competitiewedstrijdjes (10 goals) spelen.

Zijn carrière bij Ajax raakte vorig seizoen in een stroomversnelling. Hij debuteerde in januari 2017 in een wedstrijd tegen PEC Zwolle. Kluivert junior was destijds 17 jaar en daarmee zelfs nog iets jonger dan zijn vader Patrick toen die zijn debuut maakte in Ajax 1. Justin Kluivert maakte bijna rechtstreeks de stap van de A1 naar het eerste elftal. Hij speelde slechts kortstondig in Jong Ajax.

Onder Peter Bosz was de snelle linksbuiten ­geregeld invaller, onder diens opvolger Marcel Keizer veroverde Kluivert dit seizoen een basisplaats. Dat ging ten koste van de 5 jaar oudere Amin Younes, die op dat moment Duits international was.

Kluivert gaf vaak aan in interviews dat hij bij Ajax nog lang niet was uitgeleerd. Twee maanden geleden zei hij nog: "Ik zou op dit moment al naar een topclub kunnen gaan. Die mogelijk­heden zijn er. Maar op deze leeftijd zie ik daar nog geen rol voor mij weggelegd. Misschien wel over 4 of 5 jaar. Als ik ben uitgeleerd. Dan ben
ik 22, 23."

Lees ook: Wat heeft broekie Kluivert te zoeken in het buitenland?

7

Justin Kluivert voetbalt al sinds zijn zevende bij Ajax. Nu is een zo goed als onwerkbare situatie ontstaan - of gecreëerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden