Plus

Just Like Our Parents

Rosa (Maria Ribeiro) droomde van een carrière als toneelschrijver, maar werkt tegenwoordig vooral aan brochures over badkamertegels. Haar man Dado reist de wereld over als antropoloog en milieuactivist.

Rosa (Maria Ribeiro, geheel links) staat altijd klaar voor anderen, maar hoe serieus nemen die haar eigenlijk? Beeld
Rosa (Maria Ribeiro, geheel links) staat altijd klaar voor anderen, maar hoe serieus nemen die haar eigenlijk?Beeld

Veel geld verdient hij daar niet mee, maar toch vindt Rosa's linkse moeder Clarice (Clarisse Abujamra) zijn werk veel nobeler dan dat van haar dochter. Tijdens een felle discussie over de balans tussen idealen en pragmatisme floept Clarice het er plotseling uit: Rosa's vader is haar vader niet. Ze werd verwekt tijdens een slippertje in Havana, 38 jaar geleden.

Just like our parents gaat over de eeuwige zoektocht naar zekerheden. Daar had Rosa er al niet veel van, maar nu die lieve, onhandige Homero haar vader niet blijkt te zijn, blijft er nauwelijks bodem onder haar voeten over. Ze ontmoet de politicus die haar wél verwekte in een kille, klinische omgeving. Er is geen enkele band tussen hen behalve de biologische.

Just like our parents gaat óók over de veranderende rol van vrouwen. Rosa is kostwinner, feministe en bloedmooi. Dat zijn een hoop ballen die ze, vooral van zichzelf, allemaal hoog moet zien te houden. Ze is een krachtig en complex personage, dat zeer sympathiek wordt neergezet door Ribeiro. Een personage bovendien van doodnormaal vlees en bloed. Ze verdenkt haar man van een slippertje, maar gaat zelf al veel langer vreemd.

De titel is half ironisch. Rosa wil niet op haar moeder lijken en de film suggereert een constant spel van aantrekken en afstoten tussen de verschillende generaties. In de sleutelscène zet Clarice Rosa op haar plaats. Iedere moeder denkt te weten wat het beste is voor haar kinderen. En ieder kind, ook Rosa's dochter Nara, zal zich tegen die goede bedoelingen verzetten. Ooit zal het in het woordenboek staan, verzucht Clarice. "Moeder: zij die niets weet."

Just Like Our Parents

Regie Laís Bodanzky
Met Maria Ribeiro, Clarisse Abujamra, Jorge Mautner
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden