Jusitie wil 2,5 jaar cel voor tassen slepende Albanezen

De recherche zag drie Albanezen met tassen slepen en vond tonnen aan contanten in hun Amsterdamse woningen. Justitie wil tot tweeënhalf jaar cel voor witwassen, de advocaten zien geen misdrijven.

Volgens officier van justitie Caroline Cnossen 'sluisden' de verdachten 'vrijwel dagelijks' grote geldbedragen door Beeld anp
Volgens officier van justitie Caroline Cnossen 'sluisden' de verdachten 'vrijwel dagelijks' grote geldbedragen doorBeeld anp

Halverwege het verhoren van de Albanese verdachten Aleksander K. (30), Bashkim S. (25) en Bajram N. (23) zakte rechtbankvoorzitter Frank Wieland de moed in de schoenen. "Het lijkt me erg vermoeiend Albaniër te zijn. Wat een merkwaardige, breedsprakige antwoorden geeft u." De verdachten hadden woorden te over, via hun tolken, maar opheldering brachten ze inderdaad niet.

Smokkel
In oktober vorig jaar hadden Britse opsporingsdiensten Nederland getipt dat Aleksander K. vanuit Nederland drugs naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde, en geld terug. Afgeluisterde telefoontjes 'in versluierende taal', zoals over 'een kalkoen' (geld? Drugs?) en 'witte telefoons', leken dat beeld al snel te bevestigen. Net zoals observaties. Aleksander K. en Bajram N. reden in een Volkswagen Jetta waarin achter de achterbank een verborgen compartiment zou blijken te zijn ingebouwd dat alleen met een ingenieus systeem kon worden geopend.

Observatieteams zagen de Albanezen begin dit jaar tassen sjouwen vanuit die auto en van en naar woningen in Park de Meer in de Watergraafsmeer, aan de Herengracht en aan de Bos en Lommerweg. Bij invallen in februari lagen in de huizen 392.115 euro, 110.000 Britse ponden, tassen, een bol cocaïne, vacumeermachines, een geldtelmachine en een pistool, verstopt in een verborgen ruimte in een bank. Notitieboekjes leken een soort van boekhouding te bevatten over grote bedragen die volgens de recherche met drugshandel van doen lijken te hebben.

Bewaken
Aleksander K., in Albanië eerder lid van de Republikeinse Garde en de bewakingseenheid van het parlement, gaf wel toe dat hij het geld in de woning in Park de Meer moest bewaken tegen een nog onduidelijke beloning. Hij wist niet dat het 'smerig' geld was, uit drugshandel of zo, maar dacht eerder aan belastingontduiking.

Bajram N. ging met de tassen die de observanten zagen 'naar de supermarkt heen en weer'. Die aan verdovende middelen gelieerde apparaten had hij niet gezien. "Ik ga toch niet in de spullen zitten neuzen in zo'n huis? Zoiets doe je niet."

Hoe kwam Bashkim S. aan die woning aan de Herengracht, vroeg rechter Wieland zich af. "Dat zijn geen eenvoudige huisjes daar. Het is zeer kostbaar daar te wonen." Weer volgde een temerige monoloog. Wieland: "U begint al net zo te praten als meneer N. In grote, lange zinnen. Ik heb de indruk gekregen dat het de cultuur van Albanië is..." Volgens officier van justitie Caroline Cnossen 'sluisden' de verdachten 'vrijwel dagelijks' grote geldbedragen door, al kan ze het verband met de drugshandel niet hard maken. Ze wil tweeënhalf jaar cel voor Aleksander K. en Bajram N. en veertien maanden voor Bashkim S., voor witwassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden