Jury Musical Awards naar huis gestuurd

Erwin van Lambaart, algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, is content met een nominatiecommissie. Foto AFPBeeld afp

GRONINGEN - De jury van de John Kraaijkamp Musical Awards kan inpakken. Voortaan bepaalt een anonieme commissie de winnaars. In de ontslagbrief aan de jury zegt het bestuur van voorzitter mr. Hans van Veggel dat is gebleken dat de nominaties in een aantal gevallen afweken van de eindbeslissing van de jury. ''Dat viel niet te rijmen.'' Het aantal stemmen dat op kandidaat-genomineerden was uitgebracht, bleef overigens geheim.

De nominatiecommissie is een idee van Joop van den Ende, tien jaar geleden initiatiefnemer van de Musical Awards in Nederland. In de zomer van 2009 werden zes leden van de negenkoppige jury naar huis gestuurd, omdat ze betrokken waren bij een nieuwe productie of omdat het bestuur van de stichting vond dat hun tijd erop zat.

De nieuwe jury onder leiding van muziekproducent Erik van Tijn bestond uit Maxim Bezembinder, Linda Lepomme, Jan Simon Minkema, Hilde Scholten en Barrie Stevens. Zij waren gebonden aan voordrachten van de anonieme commissie. Deze krijgt het nu alleen voor het zeggen.

Dit omvangrijke, anonieme gezelschap bestaat uit producenten van musicals, winnaars van een Award in de laatste tien jaar en creatieve betrokkenen zoals regisseurs, componisten en choreografen.

Erwin van Lambaart, algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, is content met een nominatiecommissie. ''Ik ben er niet bij betrokken. Dat zou ik vanzelfsprekend ook niet willen. Ik ga ervan uit dat het toezichthoudende bestuur de procesgang zorgvuldig controleert. Dat de nominaties vanuit het vak worden gedaan, vind ik enorm belangrijk. Het wordt geen publieksding, hoop ik.''

Overigens gaat het om een proefjaar, zegt het bestuur. ''Het is niet uitgesloten dat we uiteindelijk teruggaan naar een vakjury.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden