Juristen kosten stad het dubbele

AMSTERDAM - De kosten die advocaten namens de gemeente Amsterdam maken, zijn de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Mede daarom heeft de gemeente nu een advocaat in vaste dienst genomen. Hij heeft Amsterdam al twee ton bespaard.Tussen 1 juli 2004 en 1 januari 2007 gaf de stad 9,6 miljoen euro uit, tegen 4,1 miljoen in de 2,5 jaar daarvoor. Dit blijkt uit een inventarisatie die op verzoek van de gemeenteraad is gemaakt.

Een belangrijk gedeelte van de kostenstijging is te wijten aan de procedures rond de Noord/Zuidlijn. Van 2002 tot halverwege 2004 gaf de gemeentelijke dienst die zich met de Noord/Zuidlijn bemoeit, slechts een half miljoen euro uit aan advocaten. In de 2,5 jaar daarna werd dat bijna drie miljoen euro.

Ook ging er in de laatste periode veel geld naar de nog slepende juridische strijd met de erven van de Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj, die veertien kunstwerken terugeisen. Hieraan is bijna een miljoen uitgegeven.

Van de 376 onderzochte zaken zijn er 168 afgewikkeld door NautaDutilh, het advocatenkantoor van de gemeente. Met 123 zaken volgt Kennedy Van der Laan, dat het gemeentelijke verzekeringsbedrijf bijstaat.

Om kosten te besparen is de gemeente een jaar geleden een proef begonnen met een advocaat in vaste dienst. Dit scheelde alleen al in het eerste halfjaar twee ton.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden