Jurist verhaalt schade door losse tegels op gemeente

Veel bestrating in de stad ligt los als gevolg van de langdurige droogte. Dat leidt met name op fietspaden tot ongelukken. Een jurist wil nu de schade na een ongeluk verhalen op de gemeente.

Loszittende tegels op Amsterdamse fietspaden leiden tot valpartijen onder fietsers en brom- en snorfietsers. Beeld ANP
Loszittende tegels op Amsterdamse fietspaden leiden tot valpartijen onder fietsers en brom- en snorfietsers.Beeld ANP

Het gaat te ver om te stellen dat vallen Frederik Liebens broodwinning is, maar je kunt wel zeggen dat valpartijen een belangrijk onderdeel zijn van zijn werk. Lieben is letselschadejurist. Het bedrijf waar hij werkt, Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht, is gespecialiseerd in verkeersongevallen.

Toen Lieben (30) begin augustus van z'n brommer viel door een aanrijding met een opstaande stoeptegel, kon gepaste actie volgens hem niet uitblijven. "De gemeente is verantwoordelijk voor goede fietspaden, dus mijn valpartij heb ik zeker aangekaart," zegt Lieben.

Lieben heeft forse schade aan z'n scooter, een Vespa LX uit 2014. Door de aanrijding met een rechtopstaande stoeptegel is het motorblok in tweeën gebroken. De reparatie kost ongeveer 2000 euro. Die schade wil Lieben verhalen op de gemeente.

De gemeente heeft de zaak doorgespeeld aan de eigen verzekeraar VGA, die een onderzoek heeft ingesteld.

Lieben maakte een stevige smak, maar omdat hij naar eigen zeggen maar 15 kilometer per uur reed, viel de fysieke schade mee: een pijnlijke ringvinger. "Als ik harder had gereden, had er een serieus ongeluk kunnen gebeuren. De scooter stond ineens stil. Ik werd gelanceerd."

De droge zomer speelt een rol bij het ongeluk. Het zand tussen de stoeptegels is volledig uitgedroogd, waardoor de boel los komt te liggen. Zo verandert een egaal fietspad in een weg met akelige rafelranden.

Geen verbetering door regen
Lieben kwam ten val op de President Kennedylaan, in Zuid. Dit stadsdeel lijkt erg veel met dit probleem te maken te hebben, maar ook in Buitenveldert wemelt het van de gevaarlijke fietspaden, zegt Rob van Dugteren voorlichter van stadsdeel Zuid. "Waarschijnlijk speelt het in de hele stad. Ik heb daar geen zicht op."

De recente regen leidt niet vanzelf tot herstel. Er moeten stratenmakers aan te pas komen. "We hebben sinds vorige week extra mensen ingehuurd om het probleem te verhelpen," zegt Van Dugteren.

Jurist Frederik Lieben ging met zijn scooter onderuit door een loszittende tegel op een fietspad in Zuid. Hij heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade. Beeld -
Jurist Frederik Lieben ging met zijn scooter onderuit door een loszittende tegel op een fietspad in Zuid. Hij heeft de gemeente aansprakelijk gesteld voor de schade.Beeld -

"De slechtste fietspaden pakken we het eerst aan. Ik kan niet zeggen hoe lang het duurt voordat alles is hersteld. We plaatsen waarschuwingsborden en afzettingen. Ook adviseren we iedereen zijn snelheid te matigen. Losliggende tegels zijn te melden via telefoonnummer 14020."

Lieben vindt dat de gemeente te traag heeft gereageerd. "De lange periode van droogte was geen verrassing. Met het nathouden van de fietspaden of het strooien van extra zand had dit voorkomen kunnen worden. Goed begaanbare wegen horen bij de verantwoordelijkheid van de lokale overheid."

Namens de gemeente zegt Van Dugteren dat sproeien en het strooien van extra zand niet afdoende waren om het probleem te tackelen. Het was simpelweg te lang te warm in Amsterdam.

Andere plaatsen kampen ook met slechte fietspaden vanwege de hitte. In Leiderdorp brak een 29-jarige scooterrijder z'n arm bij een val. In Purmerend liepen een scooterrijder en een passagier schaafwonden op. Ook zij worden vertegenwoordigd door het kantoor waar Lieben werkt.

€2000

Het motorblok van Liebens scooter is door de klap in tweeën gebroken. De 2000 euro die de reparatie kost, wil hij van de gemeente vergoed krijgen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden