PlusAchtergrond

Juridische machtsstrijd om Haga Lyceum betreedt onontgonnen terrein

Het kat-en-muisspel tussen de overheid en het Cornelius Haga Lyceum gaat deze week mogelijk een nieuwe fase in, waarin onontgonnen juridisch terrein opdoemt.

Het Cornelius Haga Lyceum. Beeld Eva Plevier
Het Cornelius Haga Lyceum.Beeld Eva Plevier

Donderdagochtend is eerst het woord aan de Haagse rechtbank, die beslist of een rapport van de Onderwijsinspectie over de islamitische school in West mag worden gepubliceerd. Het Haga Lyceum vindt van niet, omdat het bol zou staan van onzinnige beschuldigingen.

Als de rechter toch groen licht geeft voor publicatie, kan minister van Onderwijs Arie Slob een zogenoemde aanwijzing geven om het schoolbestuur te vervangen. Dat zal dan vermoedelijk de openingszet zijn in een taai gevecht. De school heeft vier weken om bezwaar te maken. Als Slob dan zijn aanwijzing herbevestigt, kan de school naar de rechtbank en daarna de Raad van State. “Dan ben je zo anderhalf jaar verder,” zegt Renée van Schoonhoven hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit.

Als de school de aanwijzing negeert, kan de financiering worden ingetrokken en is sluiting nabij.

In het gareel

Sinds 2012 heeft de minister de mogelijkheid voor zo’n aanwijzing in het voortgezet onderwijs. Het instrument is nog nooit ingezet. Bij het VMBO Maastricht, dat in opspraak kwam toen de Inspectie alle eindexamens ongeldig verklaarde, is het even overwogen. Doorgaans volstaat het schermen met een aanwijzing om een school in het gareel te krijgen.

Zo niet bij het Haga Lyceum van directeur Soner Atasoy, die beschuldigingen van de AIVD over banden met een terreurbeweging verwerpt en ontkent dat de school onder invloed staat van radicale islamitische predikers en hun medestanders.

In maart brachten juristen van de gemeente Amsterdam de mogelijkheden in kaart om Atasoys aftocht af te dwingen. De kansrijkste optie is een aanwijzing van de minister, werd toen al geconstateerd in een memo dat deze week naar buiten kwam via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur van een aantal kranten. Voorwaarde is wel dat er een rapport van de Onderwijsinspectie ligt, waarin onregelmatigheden worden geconstateerd.

Kapstok

Aanvankelijk hoopte de gemeente dat de vermeende salafistische invloeden op het onderwijs reden zouden kunnen zijn voor Atasoys vertrek. Maar de inspectie heeft daar geen aanwijzingen voor gevonden. In het grotendeels uitgelekte rapport is wel sprake van financiële misstanden. Dat kan voor Slob de kapstok zijn voor het afzetten van Atasoy. Om de inzet van een stroman te voorkomen, zou de minister de benoeming van een onafhankelijk persoon kunnen gelasten.

Maar zoals in het memo van 13 maart staat, het moet wel gaan om ‘evident, uitgesproken falend beleid’ ten aanzien van de financiën. De vraag is of het inspectierapport zulke zware aantijgingen bevat.

Martijn Nolen, gepromoveerd op de positie van onderwijsbestuurders, noemt de inzet van een aanwijzing ‘een paardenmiddel’. “Berichten over de inhoud van het inspectierapport geven mij voor nu niet de indruk dat sprake is van financieel wanbeleid. Het oogt als een potje armworstelen tussen overheid en Haga.” Nolen bepleit de benoeming van een mediator om een uitweg te vinden in de impasse.

‘Heksenjacht’

Mieke Laemers, collega-hoogleraar van Van Schoonhoven aan de VU, plaatst ook kanttekeningen. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat een soort heksenjacht gaande is tegen het Cornelius Haga Lyceum. Het oogt als zwalkend beleid, waarbij een stok wordt gezocht om de school mee te slaan. Als er zaken spelen die niet door de beugel kunnen, moet dat aangepakt. Maar over die informatie beschik ik niet. Ik ken het inspectierapport niet.”

Minister Slob zelf acht zijn slagkracht beperkt. Vorige maand schreef hij aan de Tweede Kamer dat hij ‘niet in alle gevallen snel en adequaat’ kan optreden. Hij heeft een wetsvoorstel aangekondigd om sneller een aanwijzing te kunnen geven. In de huidige machtsstrijd met Atasoy heeft hij daar nog niets aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden