Juridische hulp beschermt winkeliers tegen nutellashops

Kleine winkeliers die in de verdrukking raken in het deel van de binnenstad waar de huren door het oprukkende toerisme snel stijgen kunnen gratis juridisch advies krijgen. De gemeente probeert zo een divers winkelbestand te houden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De winkelhuren in de binnenstad stijgen snel. Voor grote ketens en winkels die zich richten op toeristen is dit vaak wel op te brengen, maar niet voor kleine zelfstandigen. Het winkelbestand dreigt daardoor steeds eenzijdiger te worden.

Daar komt bij dat winkeliers de moed soms wat snel in de schoenen zinkt. De wet biedt huurders van bedrijfsruimten meer bescherming dan veel ondernemers denken, volgens de wethouder van economische zaken Udo Kock. Vandaar het aanbod aan winkeliers die in een huurconflict verzeild raken om gratis juridisch advies in te winnen.

Dat is een proef en geldt voor de Jodenbreestraat, Antoniesbreestraat, Nieuwe en Oude Hoogstraat, Damstraat en het zuidelijke gedeelte van de Spuistraat.

Het advies komt van Six Advocaten, maar de kosten worden betaald door de gemeente. Bij een eventuele rechtszaak zijn de kosten wel voor de ondernemer.

Wassen neus
Eerder bestond dit aanbod al voor winkels langs het tracé van de Noord/Zuidlijn, de zogeheten Rode Loper. Daar kunnen winkels na jaren overlast van de metroaanleg opeens hoge huurstijgingen voor de kiezen krijgen.

Dat gold bijvoorbeeld voor Schmidt Optiek dat aan het Rokin dapper weerstand biedt aan de nutellashops. De oudste opticiën van het land moet bijna het dubbele aan huur betalen, zo werd onlangs bekend. Als het aan de eigenaar van het pand ligt, gaat de jaarlijkse huur van 73.000 euro naar 143.000 euro.

Edwin van Dijk, de achtste generatie binnen Schmidt Optiek, is blij met het advies. "Winkeliers worden overrompeld door rijke eigenaren. Die schermen met rapportjes die serieus overkomen. En dan denk je: van makelaars, die zullen het wel weten." Ook hij heeft inmiddels advies ingewonnen bij Six. "Al die rapportjes, het blijkt een wassen neus."

Van Dijk erkent wel dat winkeliers niet allemaal even goed op de hoogte zijn van hun rechten. "Wij zijn niet-wetend, druk met de winkel. Wij zijn vaak zeven dagen in de week open om de huur te kunnen betalen."

Druk bezocht
Behalve juridisch advies biedt de gemeente ook informatieavonden over huurrechten aan. Ook wordt daarover meer informatie verspreid via de gemeentewebsite.

Ondernemersvereniging voor de binnenstad Amsterdam City is enthousiast. "Wij zijn blij dat de ondernemers enigszins worden geholpen met advies over wat hun rechten zijn," zegt een woordvoerder.

Ook Amsterdam City herkent dat het winkeliers soms ontbreekt aan die kennis over hun huurrechten.

Een informatiebijeenkomst over dit onderwerp voor winkeliers aan de Warmoesstraat werd bijvoorbeeld druk bezocht. "Daar kwam ook naar voren dat redelijk wat ondernemers geen rechtsbijstandverzekering hebben."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden