Plus

Jungle By Night zaterdag in 'monumentaal heftig' Carré

Paradiso hebben ze al tien keer uitverkocht. Tijd voor iets nieuws. Zaterdag presenteren de Amsterdammers van Jungle By Night hun nieuwe album Livingstone in Carré.

De negen­koppige formatie van Jungle By Night. Vierde van links: Jac van Exter, helemaal rechts: Pyke PasmanBeeld Sanja Marusic

Als bezoekers zijn ze er helemaal niet zo vaak geweest. In hun kindertijd allebei een keer naar het kerstcircus, dat was het wel zo'n beetje. Maar toetsenist Pyke Pasman en gitarist Jac van Exter, die namens het negenkoppige Jungle By Night vandaag het woord voeren, zijn zich 'natuurlijk' terdege bewust van de reputatie van Carré.

"Paradiso blijft supervet, daar zijn we echt thuis, maar een keer Carré is ook geweldig," zegt Pyke Pasman. Jac van Exter fietst als Amsterdammer regelmatig langs Carré.

Sinds hij weet dat Jungle By Night er gaat optreden, kijkt hij er toch anders naar. "Het is wel een heel groot pand, hè. Monumentaal heftig."

Bijna geruststellend: "Maar we gaan er alles aan doen om Carré naar ons toe te halen. Ons optreden wordt geen deftige theaterproductie of zo. Op de vloer gaan de stoelen eruit, dus er kan worden gedanst."

Muzikale palet
Jungle By Night brak bijna tien jaar geleden door met muziek die zwaar beïnvloed was door de afrobeat van Fela Kuti. Inmiddels zijn de tieners van toen twintigers geworden en is het muzikale palet aanzienlijk uitgebreid. Instrumentaal is de muziek van Jungle By Night nog altijd, heel swingend meestal ook, maar voor de rest lijkt alles toegestaan.

De muziek op het nieuwe, vijfde album klinkt iets rustiger dan voorheen. Opvallend is ook dat niet langer in alle nummers de blazers de hoofdrol spelen. "We wilden een album maken dat leger en helderder was." zegt Pyke Pasman.

"Onze vorige platen waren soms wel heel vol. Leuk dat er zo veel gebeurde, het tekent de rijkdom van de muziek, maar het was voor de luisteraar misschien soms wat erg druk."

Dit keer zijn er heel duidelijk keuzes gemaakt. "We keken wat echt belangrijk was in een nummer en daar focusten we ons op. Is in een nummer de koebel stuwend en belangrijk voor de groove, dan moet je die koebel niet in de weg gaan zitten, maar juist ondersteunen."

"Bij vocale muziek draait het om de zanger, bij instrumentale muziek is er niet zo'n duidelijk middelpunt en moet je kiezen. Dat daarbij de blazers de lead nemen is bij ons niet meer vanzelfsprekend."

Pyriet
Livingstone heet het nieuwe album van Jungle By Night. Op de hoes staat een foto van een stuk pyriet, het mineraal - in het Engels ook wel fool's gold geheten - dat de vorm kan aannemen van goudkleurige kubussen.

Jac van Exter, medeverantwoordelijk voor het hoesontwerp, vond de afbeelding bij Wikipedia. "Ik wist meteen dat ik er wat mee wilde. Toen wist ik nog niet goed waarom, maar nu zie ik dat hij heel goed de muziek op de plaat verbeeldt: strak maar organisch."

"Die pyrietkubussen hebben hoeken van negentig graden, ze lijken gebeeldhouwd, maar zijn volkomen natuurlijk."

Pyke Pasman: "Uit zo'n rots, uit de chaos dus, ontstaat iets dat niet alleen heel helder is, maar ook letterlijk veelzijdig en dat toch een entiteit vormt. Behalve naar pyriet als levende steen verwijst de titel Livingstone natuurlijk ook naar de ontdekkingsreiziger met die naam."

"We reizen heel veel met de band. In letterlijke zin, maar we maken ook voortdurend muzikale ontdekkingsreizen."

10

Tien keer traden ze op in Paradiso, toegegeven: de eerste keer was daar in de kleine zaal

Weinig Nederlandse bands die zo veel in het buitenland spelen als Jungle By Night; 24 landen deed de groep al aan. Pasman en Van Exter hebben er mooie verhalen over. Over bijvoorbeeld dat jazzfestival in Indonesië, waar ze speelden met uitzicht op de vulkaan Bromo.

Of dat optreden in een Algerijnse stadje, waarvan ze de naam niet meer weten, maar waar de sfeer dermate feestelijk werd dat sommige dames hun hoofddoek afwierpen.

En ook heel mooi: Fuji Rock in Japan. "Het beste georganiseerde festival waar we hebben gestaan," zegt Van Exter. "Toen we opkwamen, stond er een man met een zaklampje klaar om me mijn gitaarkabel aan te reiken."

Ontbloot bovenlijf
De hele wereld gingen ze over, maar Livingstone namen ze op in een boerderij in Drenthe. Ook heel exotisch, vindt Jac van Exter. "Diep in Drenthe was het. In Nieuw-Balinge, een dorpje waarvan wij ook nog nooit hadden gehoord. In tien dagen hebben we er met onze vaste geluidsman Livingstone opgenomen."

Pyke Pasman: "Onze eerdere albums namen we op in Amsterdam en Utrecht. Daar ging iedereen na een dag opnemen naar zijn eigen huis. Daar was Drenthe veel te ver voor. Dat creëerde een andere sfeer."

"Het was die tijd ook echt heel heet. We stonden met ontbloot bovenlijf te spelen. Met de deuren open luisterden we dan later in de tuin, badminton spelend vaak ook, de opnames terug,"

Jungle By Night speelt vrijdag (24/11) in Carré, van 20.00 tot 22.00 uur

24

Weinig Nederlandse bands die zo veel in het buitenland spelen als Jungle By Night: 24 landen deed de groep al aan

De cover van het nieuwe album Livingstone, met een stuk pyriet ¿ fool's gold ¿ eropBeeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden