Juncker aan Balkanlanden: behandel vluchteling beter

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft de Balkanlanden opgeroepen tot een betere behandeling van de tienduizenden doorreizende vluchtelingen. 'De staten langs de westelijke Balkanroute moeten ordentelijke procedures en omstandigheden waarborgen', zo zegt hij zondag in de Duitse krant Bild.

De grens tussen Kroatië en Slovenië Beeld afp

Juncker maakt zich zorgen over de veiligheid van de vele migranten in de landen van de Balkan. 'Elke dag telt. Anders zien we binnenkort families omkomen in de koude rivieren op de Balkan.' Vluchtelingen reizen vooral via Balkanlanden om West-Europa te bereiken.

De Europees voorzitter maakte in het interview ook duidelijk dat Europa zijn buitengrenzen beter zal beschermen. 'De bedoeling is om de migratiestroom te vertragen en onze buitengrenzen onder controle te krijgen. We moeten ook duidelijk maken dat mensen die geen bescherming zoeken, niet het recht hebben om toegang tot de EU te krijgen.'

De Balkanlanden Bulgarije, Roemenië en Servië dreigden zaterdag de grenzen te sluiten als Duitsland en Oostenrijk dat ook doen. Als de grenzen van Duitsland en Oostenrijk op slot gaan, dreigen de migranten te stranden op de Balkan.

Minitop
Zondag vindt in Brussel een Europese minitop over de vluchtelingencrisis plaats. Tien Europese regeringsleiders en staatshoofden komen bijeen om een eensgezind antwoord te formuleren op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa. Jean-Claude Juncker riep de landen bijeen omdat de 'noodtoestand' volgens hem noodt tot samenwerking, overleg en onmiddellijke actie. De afgelopen weken hebben aangetoond dat nationale acties geen antwoord bieden op de migrantenstroom, aldus de Europese Commissie. Het is de bedoeling dat de leiders 'pragmatische' besluiten nemen die direct kunnen worden uitgevoerd.

Aanwezig zijn de regeringsleiders van Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Slovenië, Kroatië, Griekenland en Bulgarije en de presidenten van Macedonië en Roemenië. EU-president Donald Tusk en de chefs van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese organisaties voor grensbewaking en asiel zijn eveneens van de partij. Ook de Nederlandse staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) schuift zondag aan. Dijkhoff is erbij omdat Nederland vanaf 1 januari voorzitter wordt van de Europese Unie. Omdat migratie de komende tijd hoog op de agenda blijft staan, mag Nederland het overleg bijwonen.

Beeld REUTERS
Jean-Claude Juncker Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden