Jumbo-winkels groeien minder op eigen kracht

Terwijl het aantal Jumbo-winkels stijgt, loopt de autonome omzetgroei van Jumbo-winkels achter op de groei van de markt in zijn geheel. Op eigen kracht boekten de winkels 2,1 procent meer omzet in het afgelopen halfjaar, iets minder dan de gemiddelde marktgroei van 2,3 procent. Dat maakte Jumbo dinsdag bekend.

Een Jumbo-supermarkt in Breda Beeld ANP
Een Jumbo-supermarkt in BredaBeeld ANP

De groei van de bestaande winkels staat onder druk doordat er steeds meer nieuwe Jumbo's bijkomen. 'Nieuwe Jumbo winkels snoepen nu eenmaal soms omzet af van de al bestaande Jumbo's,' aldus en woordvoerster.

De totale omzet van de Jumbo-winkels kwam in de eerste helft van 2013 uit op 1,98 miljard euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2012. Maar die stijging komt voort uit de toename van het aantal winkels naar 351. Zo werden er dit jaar zo'n 40 C1000-winkels omgebouwd tot Jumbo.

De supermarktformule C1000 zag de omzet halverwege het jaar uitkomen op 1,88 miljard euro, een daling van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt vooral door de afname van het aantal C1000's. De autonome omzetgroei bij C1000 bedroeg 0,7 procent.

'We zijn bezig met de grootste ombouwoperatie ooit en dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar de resultaten zijn bemoedigend', zegt topman Frits van Eerd. Jumbo nam in februari vorig jaar de supermarktketen C1000 over. In totaal telt de keten nu nog zo'n 328 C1000-zaken. Inmiddels zijn er 57 omgebouwd tot Jumbo. Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2013 nog zo'n 40 C1000's worden omgetoverd.

Naar verwachting zal de gezamenlijke omzet van Jumbo en C1000 (nu 3,86 miljard euro) komende tijd wel iets teruglopen vanwege de overdracht van circa 130 verkochte winkels aan concurrenten Ahold en COOP. Jumbo was daartoe verplicht door de toezichthouder NMa (nu ACM), omdat de keten met de overname van C1000 anders een te groot marktaandeel zou krijgen.

Op termijn zal de naam C1000 volledig uit het straatbeeld verdwijnen. Medio 2015 moet het concern ongeveer 600 filialen met de naam Jumbo tellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden