Update

Jumbo heeft zijn buit binnen

De overname rond Super de Boer is afgerond. ANP

AMSTERDAM - De overname van Super de Boer door Jumbo supermarkten is een feit. Vrijdag tekenden de partijen de definitieve overeenkomst.

De omzetting van de Super de Boerwinkels naar Jumbo's neemt drie jaar in beslag. Tot de afronding ervan blijven beide formules naast elkaar opereren. Volgend jaar worden de eerste 42 Super de Boer- winkels omgebouwd. De overname kwam voor velen in de branche als een verrassing.

Het relatief kleine Jumbo met ruim 120 vestigingen nam het grotere Super de Boer (bijna 300 winkels) over. Een dergelijke grote overname stond niet bovenaan het lijstje van het Brabantse familiebedrijf, hoewel het wel een van de mogelijke groeiscenario's was. Maar adviseurs van het Franse Casino, grootaandeelhouder van Super de Boer, benaderden de familie met de vraag of zij de winkelketen wilden overnemen.

Begin september werden de plannen wereldkundig. ''Wij zijn klaar voor deze stap,'' roept zowel topman Frits van Eerd als financieel directeur Ton van Veen van Jumbo. De prijs van 552,5 miljoen euro voor Super de Boer is verantwoord, meent Van Veen. ''De verwachte synergievoordelen rechtvaardigen een dergelijke prijs. Eén plus één is drie in dit geval, want het samengaan van Jumbo en Super de Boer is meer dan de som der delen.''

''Een dergelijke acquisitie kan alleen als de basis in orde is, als het huis staat. Onze resultaten wijzen hier overduidelijk op.'' De financieel topman wijst op de omzetgroei van zeven procent in 2009, een boven marktgemiddelde autonome groei en een stijging van het resultaat.

Ook na de overname is Jumbo volgens Van Veen gezond. De nieuwe combinatie zal een jaaromzet behalen van 3,6 miljard euro, rekende Van Veen voor, ook na afstoting van een aantal winkels. Het verlies van inkomsten door de verkoop hiervan wordt gecompenseerd door grotere omzetten in de omgebouwde vestigingen.

Jumbo denkt na de ombouw minimaal 25 procent meer omzet te realiseren per filiaal. Tachtig winkels worden direct doorverkocht aan Schuitema, het moederconcern van C1000. Daarnaast zal een aantal van twintig tot 45 winkels die niet bij de formule van Jumbo passen, ook worden doorverkocht. Welke filialen dat zijn is nog niet bekend, ''maar het barst van de interesse,'' aldus Van Veen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden