Update

Julio Poch 'wist niet van vluchten des doods'

'Ik wist niet eens dat de vluchten des doods bestonden. Dat zei de voormalige Transaviapiloot Julio Poch maandag in een uitgebreide verklaring bij de rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daarin heeft Poch de kans het bewijs van justitie te weerleggen.

Julio Poch in de rechtszaal Beeld REUTERS
Julio Poch in de rechtszaalBeeld REUTERS

Poch hekelde het feit dat onderzoeksrechter Sergio Torres hem aanvankelijk verantwoordelijk hield voor misdaden begaan tegen 615 tegenstanders van de dictatuur in Argentinië (1976-1983). Dat werd later teruggebracht tot enkele tientallen.

De voormalig piloot maakt maandag een strijdvaardige indruk en houdt een helder en goed voorbereid betoog. Hij verklaarde ook destijds alleen jachtvliegtuigen te kunnen besturen en niet transportvliegtuigen van waaruit tegenstanders van het regime in zee werden gegooid. Poch staat terecht vanwege vermeende betrokkenheid bij die vluchten.

Jachtvliegtuigen
De voormalige Transaviapiloot was naar eigen zeggen helemaal niet in staat om transportvliegtuigen te besturen waarmee in Argentinië de zogenoemde dodenvluchten werden uitgevoerd. Poch vertelde dat hij van 1973 tot en met 1980 aan de marine was verbonden en vanaf 1973 werd getraind in het besturen van jachtvliegtuigen, bedoeld om doelen aan te vallen. De enige keren dat hij in transportvliegtuigen zat, was hij bemanningslid of passagier, zei hij. Vanuit transportvliegtuigen werden tijdens de dictatuur in Argentinië (1976-1983) tegenstanders van het regime in zee gegooid.

Een deel van die periode werd hij naar zijn zeggen ingezet als jachtvlieger in een geschil met Chili over eilanden in het Beaglekanaal, helemaal in het zuiden van Argentinië en Chili.

Etentje
Poch ging ook uitvoerig in op het etentje op Bali. Daar heeft hij volgens Nederlandse collega's van Transavia gezegd dat hij had deelgenomen aan de vluchten des doods. Poch stelde maandag dat sommige collega's veel hadden gedronken en hij en zijn vrouw, die ook aanwezig was, niet.

Ook meende hij dat het feit dat er Engels werd gesproken de communicatie bemoeilijkte. Het gevolg was dat zijn collega's dachten dat hij zelf had meegedaan aan de vluchten des doods. Hij had alleen willen uitleggen dat er een strijd tegen terrorisme gaande was in Argentinië.

Mensenrechten
Poch uitte ook kritiek op de Argentijnse justitie. 'In naam van de mensenrechten worden mijn rechten geschonden', zei hij. Volgens Poch zoekt de Argentijnse justitie niet de waarheid en gerechtigheid, maar mensen die als schuldigen kunnen worden aangewezen.

De aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in de rechtszaal wekt bij veel mensen onvrede op. 'Het wordt op de publieke tribune gezien als ongepaste druk op de rechters', aldus journaliste Claudia Vasquez van de Commissie voor de Herinnering. Die doet verslag van alle processen rond de dictatuur.

Een vrouw op de tribune heeft de rechtszaal maandag voortijdig verlaten. Felisa Gorfinkel was gekomen omdat haar broer destijds ook is verdwenen. Later kreeg ze te horen dat ook hij boven zee uit een vliegtuig is gegooid. 'Ik kan er niet meer naar luisteren', zei Gorfinkel over de verklaring van Poch.

Vluchten des doods
Julio Poch wordt verdacht van betrokkenheid bij de vluchten des doods. Hij wordt berecht in de zogeheten ESMA-zaak. Een kleine 70 voormalige Argentijnse militairen staan daarin terecht voor misdaden tegen de menselijkheid. In de ESMA, een opleidingscentrum van de marine, werden tegenstanders van de dictatuur gevangen gehouden en gemarteld. Een deel van hen werd gedrogeerd vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Poch zegt nooit in de ESMA te zijn geweest.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans steunt Julio Poch in zijn verzoek om zijn proces in vrijheid af te wachten. Poch zit al een paar jaar in voorarrest en naar verwachting zal zijn proces nog zeker 2 jaar duren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden