Julio Poch hoopt op zes nieuwe getuigen

De advocaten van oud-Transaviapiloot Julio Poch willen dat de Argentijnse rechters zes nieuwe getuigen in zijn zaak horen. Het gaat onder andere om de zoon van Poch en twee medewerkers van Transavia. Advocaat Geert-Jan Knoops zei zaterdag dat daartoe onlangs een verzoek is ingediend.

Poch in de rechtszaal Beeld ANP
Poch in de rechtszaalBeeld ANP

Volgens de raadsman kunnen de zes getuigen ontlastende verklaringen afleggen over Poch, die in zijn vaderland vastzit omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde 'vluchten des doods'. Wat de getuigen precies kunnen verklaren, wilde Knoops nog niet kwijt. 'Maar hun verhaal werpt een heel ander licht op de aanname van justitie dat Poch op Bali zou hebben gesproken over de dodenvluchten.' Het is nog niet duidelijk of de Argentijnse rechters met het verzoek instemmen.

De voormalige Transaviapiloot werd op 22 september 2009 in Spanje opgepakt toen hij op het punt stond in Valencia zijn laatste vlucht uit te voeren. Spanje leverde Poch uit aan zijn vaderland Argentinië vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dodenvluchten. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

De zaak kwam aan het rollen nadat hij met collega's op Bali zou hebben gesproken over zijn verleden. Die stapten daarop naar justitie. Op de aanklacht tegen Poch prijken de namen van 27 vermeende slachtoffers. Dat is fors minder dan aanvankelijk het geval was, toen nog 666 slachtoffers door justitie aan Poch werden toegedicht. In het zogenoemde ESMA-proces staan in totaal 67 verdachten terecht.

Het is voor Knoops nog onduidelijk of de zaak donderdag inhoudelijk van start gaat, zoals was gepland. Afgelopen week nam een van de aanklagers vanwege persoonlijke omstandigheden ontslag. Er is een nieuwe aanklager aangesteld, maar vanwege de omvang van de zaak bestaat in Argentinië twijfel of dat niet tot vertraging leidt. Justitie zegt overigens dat de wissel geen gevolgen heeft.

Volgens Knoops maakt Poch het naar omstandigheden goed, maar maakt hij zich wel zorgen of hij een eerlijk proces krijgt. 'Poch is enorm bevreesd voor de grote politieke druk van de huidige regering die op de rechters wordt gelegd.'' De raadsman zei dat de oud-piloot bang is dat zijn zaak ondersneeuwt in die van de vele andere verdachten. 'De vrees bestaat bij Julio dat zijn zaak als een van de 67 zaken het onderspit delft'', waarschuwde hij.

De advocaat zei dat het in de lijn der verwachting ligt dat zijn Argentijnse collega Gerardo Ibanez op korte termijn om vrijlating onder voorwaarden vraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden