Plus

Julianne Moore steelt de show in anti-romcom Maggie's Plan

Wanneer haar huwelijk dreigt te stranden, verzint Maggie (Greta Gerwig) een plan om haar man weer bij zijn ex Georgette (Julianne Moore) te krijgen.

Het huwelijk tussen Greta Gerwig en Ethan Hawke is maar matig succesvol Beeld -
Het huwelijk tussen Greta Gerwig en Ethan Hawke is maar matig succesvolBeeld -

Je zou Maggie's plan kunnen aanzien voor een clichématige, in de periferie van Hollywood geproduceerde romcom vol sympathieke maar opzettelijk vreemde personages. Maggie (Greta Gerwig) werkt als adviseur voor jonge kunstenaars. Ze heeft nooit een lange relatie gehad en wil wel graag moeder worden. Daarom vraagt ze Guy, een briljante wiskundige die tegenwoordig een augurkenimperium runt, om zijn sperma. Net als Maggie het zaad bij zichzelf wil inbrengen, staat John op de stoep. Deze antropoloog en aspirant-schrijver (het soort rol dat Ethan Hawke kan dromen) heeft de afgelopen maanden Maggies hart veroverd en biedt haar nu zijn liefde aan. Hij zal de onderkoelde Georgette (Julianne Moore) verlaten en met Maggie een nieuw gezin stichten.

Cupido sloeg dus tóch toe. Eind goed, al goed. Maar in deze charmante tragikomedie is dat slechts de ouverture. Plots is het jaren later en blijkt het huwelijk maar matig succesvol. De woorden waarmee John Maggie ooit versierde hebben nog niet tot een roman geleid. Wel tot een onevenwichtige relatie, waarin zíj de zorg voor kind en stiefkinderen op zich neemt, terwijl híj de getormenteerde schrijver uithangt. En dus komt Maggie met een plan: ze wil John terugdrijven in Georgettes armen.

Anti-romcom
Vanaf de eerste scène, waarin Maggie klaagt dat ze nu echt een kind nodig heeft, waart de geest van Woody Allen in de film rond. De neurotische personages, de soms tegen slapstick aanschurende humor, de wendingen in de plot, zelfs de muziek is vintage Woody. De aanwezigheid van Greta Gerwig trekt Maggie's Plan niettemin diep de 21ste eeuw binnen. Na Frances Ha (2012) speelt ze wederom een jonge vrouw die klunzig, maar vastberaden naar betekenis zoekt. Uiteindelijk wil ze van geen enkele man afhankelijk zijn. Dit is stiekem misschien juist een ánti-romcom, waarin de liefde het dreigt te verliezen van praktische overwegingen en vooral van het ego.

Maggie's Plan

Regie Rebecca Miller
Met Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore
Te zien in City, Eye, The Movies, Kriterion, Tuschinski

"Je probeert ons te manipuleren naar een absurd happy end!" spuwt Georgette als Maggie haar plannetje uit de doeken doet. Dat is natuurlijk een knipoog naar de kijker, die Maggies vreemde idee maar moet slikken. Dat doe je omdat het scenario zeer aannemelijk maakt dat sommige mensen tegenpolen lijken, maar elkaar wellicht toch nodig hebben om niet te zwelgen in hun slechtste eigenschappen.

Er hangt wel een prijskaartje aan. Julianne Moore steelt de film van Gerwig met een fantastische rol die meer dan eens doet denken aan Maude uit The Big Lebowski. Voorzien van een zwaar, bijna ondefinieerbaar accent laat Moore eindelijk weer eens zien wat een goede comédienne ze is. Maggie zelf verdwijnt daardoor echter lange tijd uit beeld. Ze komt amper voor in haar eigen masterplan en hoeft ook nauwelijks verantwoording af te leggen voor haar egocentrische gedrag. Het personage wordt naar de zijlijn geduwd en houdt op te bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden