Update

Julian Assange mag in beroep tegen uitlevering

De oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, Julian Assange, mag in beroep tegen zijn uitlevering aan Zweden. Het Britse hooggerechtshof stemde vandaag in met het horen van Assange's beroep.

AP/Redactie
Julian Assange. Beeld ap
Julian Assange.Beeld ap

Assange (40) wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Zweden wil hem daarover aan de tand voelen en vaardigde een Europees arrestatiebevel tegen hem uit. Een rechtbank in Londen oordeelde dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden en ook een beroepsrechtbank kwam tot dat oordeel. De Britse regering was tevens akkoord met zijn uitlevering, maar het hof bepaalde vandaag dat het Assange's beroep in februari zal horen. De beroepszaak zal 2 dagen gaan duren en begint op 1 februari.

Assange zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. Verder vreest hij dat het Scandinavische land hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van geheime Amerikaanse overheidsdocumenten via WikiLeaks veel vijanden heeft gemaakt.

Volgens Assange mag hij niet worden uitgeleverd, omdat het arrestatiebevel is uitgegeven door een aanklager en niet door een rechter of rechtbank. Het hooggerechtshof laat zeven rechters naar de zaak kijken om te bepalen of een aanklager een uitleveringsbevel mag tekenen. Volgens een woordvoerder is de kwestie van groot publiek belang.

Als het hooggerechtshof Assange volgend jaar in het ongelijk stelt, dan heeft hij geen andere juridische mogelijkheden meer in Groot-Brittannië. Hij kan dan enkel nog proberen bezwaar te maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De 40-jarige Australiër werd vorig jaar gearresteerd, nadat WikiLeaks duizenden geheime documenten van Amerikaanse diplomaten had gepubliceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden