Juli wordt de eerste warme maand van het jaar, KNMI waarschuwt voor hitte

De gemiddelde temperatuur in de maand juli loopt in vergelijking met andere jaren nog iets achter. Maar met de verwachting van extreme hitte op zondag, maandag en dinsdag komt daar verandering in. Juli wordt dan de eerste warme maand van het jaar, meldt weerman Marco Verhoef van Weerplaza.

null Beeld anp
Beeld anp

Deze maand wordt de eerste van het jaar, met een bovengemiddelde temperatuur. De eerste zes maanden verliepen namelijk allemaal te koud, de reeks van zes wordt met deze uitkomst gestopt. De komende dagen verlopen tropisch en dat drijft het gemiddelde flink op. 'Gemiddeld komen we aan het eind van de maand uit op 18,9 graden. Met deze waarde wordt de maand precies een graad warmer dan het langjarig gemiddelde'.

Normaal komt de maand uit op 17,9 graden, nu staat het gemiddelde op 18 graden. Daarmee is de maand (nog) normaal wat temperatuur betreft. Wat neerslag betreft is de maand veel te droog. Er is nog maar 8 millimeter regen gevallen in De Bilt. De zon draait daarentegen overuren.

Onweersbuien
Het KNMI heeft een waarschuwing, officieel code geel, afgegeven voor de extreme hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen.

Volgens het KNMI zullen vooral zondag, maandag en dinsdag de temperaturen op veel plaatsen zelfs oplopen tot boven de 30 graden. De waarschuwing geldt voor het hele land. Het KNMI verwacht voor de dagen na dinsdag maximumtemperaturen variërend tussen 25 tot 27 graden.

Van een naderende hittegolf wil een woordvoerder van het KNMI nog niet spreken. Dat kan alleen achteraf vastgesteld worden, zegt hij. Van een hittegolf is sprake als het in De Bilt tenminste vijf dagen achter elkaar elke dag 25 graden of hoger is en dat op zeker drie van de vijf dagen minstens 30 graden is bereikt. Statistisch gezien komt een hittegolf eens in de drie jaar voor, zegt het KNMI.

Overvolle recreatieplassen
De politie Utrecht heeft dagjesmensen opgeroepen niet meer naar recreatieplassen in de provincie te gaan. 'Het is propvol!', liet de politie op Twitter weten. De politie wil voorkomen dat mensen onnodig lang met de auto in de zon staan. Mensen kregen zondagochtend al de waarschuwing dat er sprake was van 'topdrukte' rond het Henschotermeer bij Maarn. Ook stonden er vanochtend lange files richting de Zeeuwse stranden, Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen. De parkeerplaatsen bij Hoek van Holland stonden voor het middaguur al helemaal vol.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden