Juist nette coffeeshop is probleem

Er wordt hard gewerkt aan coffeeshop Het Volle Pond in de Bonairestraat. Foto Ruud van Zwet

Coffeeshop Het Volle Pond in De Baarsjes gaat weer openen. Stadsdeel en veel omwonenden willen dit voorkomen, maar staan machteloos. Coffeeshop Boerejongens op de Baarsjesweg doet goede zaken. Klanten komen van heinde en ver om hun spul te halen.

''Gewoon de beste shit,'' zegt een jongen uit Zuidoost. ''En niet te duur,'' aldus een klant uit Osdorp. De sfeer is, ondanks de drukte, gemoedelijk. Buiten houdt een uitsmijter de boel nauwlettend in de gaten. Als het wat rustiger is, maakt hij met een papierprikker de straat schoon.

Toch is het een komen en gaan van scooters, auto's en voetgangers. Die drukte vrezen de omwonenden van coffeeshop het Volle Pond in de Bonairestraat. Mariska van Putten, eigenares van Boerejongens, nam die shop in oktober over van de vorige eigenaar en wil haar succesformule daar ook introduceren. ''Ze staan bij Boerejongens wel drie rijen dik,'' zegt buurtbewoner Anuschka Nieuwenhuizen. ''Ik hoop niet dat dat straks bij ons op de stoep staat.''

Nieuwenhuizen en 250 andere buurtbewoners ondertekenden eerder deze maand een petitie waarin ze zich verzetten tegen de heropening. Gisteravond troffen de boze buurtbewoners en coffeeshopmedewerkers elkaar bij een deelraadsvergadering. Van Putten kreeg daar harde verwijten. ''Ze gaat voor het geld en denkt niet aan haar sociale verantwoordelijkheid,'' zei buurtbewoner Jochem Bieber. Anderen klaagden over het lawaai en de 'dreigende sfeer' die de drukte op straat met zich meebrengt.

Het stadsdeelbestuur en de deelraad zien Het Volle Pond ook liever verdwijnen. Niet dat men iets tegen Van Putten heeft. Deze ondernemer krijgt juist alle lof toegezwaaid. ''Er zijn gewoon veel en veel te veel coffeeshops in De Baarsjes,'' zegt PvdA-raadslid Jeroen Roest. Het stadsdeel telt er veertien, terwijl het aangrenzende Slotervaart er, net als Zuidoost, niet één binnen de grenzen heeft.

Een factor die ook een rol speelt bij het grote succes van Boerejongens. ''Onrechtvaardig,'' vindt Van Putten de commotie rondom haar nieuwe zaak. ''Toen ik in oktober Het Volle Pond overnam, kreeg ik dan ook van het bestuur te horen dat men blij was dat ik dat had gedaan, en niet een andere ondernemer,'' zegt Van Putten. ''Ik doe ook ontiegelijk hard mijn best om ervoor te zorgen dat alles netjes blijft.''

En dat is juist het probleem van het stadsdeel: zolang een coffeeshop zich aan de regels van de gemeente houdt kan het de vergunning niet intrekken. ''Het is daarom wachten op maatregelen vanuit de centrale stad,'' aldus stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex.

Een van de weinige mogelijkheden die De Baarsjes nog rest, is de coffeeshop uitkopen. ''Daar is ook over gepraat,'' zegt Lambriex. Sterker nog; er wordt nog steeds over gepraat, laat de stadsdeelbestuurder weten, maar verder kan hij er nog niets over zeggen. (ERIC VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden