Column

Juist Badr Hari mag eigenlijk nooit woedend worden

De advocaat van Badr Hari heet Bénédicte Ficq. Zij doet alles om Badr af te schilderen als een fijne knul, een schat, een moeder Teresa voor de zwakkeren die toevallig wat geld verdient met kickboksen.

Ik zou dat ook doen als ik de advocaat van Badr was. Want je hebt natuurlijk altijd het voordeel van de twijfel: waarom zou iemand die invalide is getrapt door Badr, daarover niet kunnen liegen, terwijl Badr nou net precies op dat moment de waarheid sprak?

Advocaat Bénédicte Ficq: 'Badr werd hels van woede toen Everink (dat is de man die door Badr in elkaar is geramd) opmerkte, naar Estelle kijkend, dat 'Gullit zeker geen geld meer had.'

Verder onthult Bénédicte dat Everink misschien wel twaalf baco's had gedronken. En zij voegt daaraan toe: 'Als dat waar is, dan vind ik dat nogal wat.'

Met deze uitspraken, maakt Ficq het alleen maar erger. Er zit namelijk iets kleingeestigs in het noemen van die twaalf baco's, want zelfs als Everink honderd baco's had gedronken, en over Estelle geroepen dat het een vuile geldkut is of woorden van gelijke strekking maar dan erger, rechtvaardigt dat nog niet dat Badr hem invalide trapt. Sterker: juist een kickbokser dient zich onder alle omstandigheden te beheersen. Les één in de dojo.

Het vreemde is dat Ficq Badrs woede en de twaalf baco's van Everink niet alleen brengt als een verzachtende omstandigheid, maar in de televisieprogramma's waarin zij optreedt Badrs gedrag ook volkomen begrijpelijk lijkt te vinden. Zo van: ja, als je zo beledigd wordt, heb je eigenlijk de plicht om iemand neer te hengsten.

Juist kickbokser Badr Hari, een voorbeeld voor de jeugd en verder een zelfbenoemd sieraad voor onze samenleving, mag eigenlijk nooit woedend worden, hoe erg hij ook wordt beledigd. Zodra hij merkt dat hij of zijn amant wordt beledigd, dient hij 'de arena' waar dit plaatsvindt onmiddellijk te verlaten.

Hij moet beseffen dat hij niet een gewone straatvechter is, maar dat zijn ledematen dodelijke wapens zijn.

Bénédicte Ficq bewijst Badr geen dienst als ze op tv zijn gedrag in een begrijpelijk kader probeert te plaatsen. Everink mag niet beledigen, als hij dat al heeft gedaan, maar Badr had nooit en nooit mogen slaan of schoppen. Hij heeft zichzelf daarvoor te gevaarlijk gemaakt en verdient dus een hoge straf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden