Juichen voor tram 1, nu het nog kan

Boze buurtbewoners protesteerden vrijdagochtend tegen de sluiting van tramhalte Overtoomsesluis. De halte aan het einde van de Overtoom verdwijnt vanaf maandag om rijtijd te besparen. 'De communicatie hierover had beter gekund,' zegt gemeente.

Collette Zonsveld (rechts) en de andere demonstranten wilden laten zien dat ze blij zijn dat tram 1 nu nog wél rijdtBeeld Nouschka van der Meijden

De tramhaltes aan weerszijden van de Overtoom zijn met zwart plastic ingepakt. Opgeplakte papieren vertellen de persoonlijke bezwaren van de buurtbewoners. "Begin juli hing opeens een papier met de mededeling dat de halte verdwijnt," zegt mevrouw Scheurders, een van de ongeveer zestig buurtbewoners die zich vrijdagochtend bij de halte hebben verzameld.

Juichen voor tram 1
Bij het ontdekken van de aankondiging kwam de buurt meteen in actie. Inmiddels is de petitie tegen het besluit door meer dan duizend mensen ondertekend.

Elke keer wanneer Tram 1 voorbij rijdt juichen de protesteerders. "We willen laten weten dat we blij zijn dat de tram nu nog stopt," zegt Collete Zonsveld. In haar hand heeft ze een bordje met de tekst: 'Ouderen thuis wonen? = Haltes houden!'. "Ze willen dat oude mensen thuis blijven wonen," zegt Zonsveld, "maar dat wordt zo alleen maar moeilijker."

Rollende koffers
Maar het gaat de buurt om meer dan de oudere bewoners. Ook de mede-eigenaar van het Conscious Hotel, Sam Cohen, is aanwezig bij het protest. Zijn hotel ligt recht voor de halte. Binnenkort opent een tweede hotel om de hoek. "In totaal betekent dat 150.000 bezoekers per jaar," zegt Cohen. "Wij zitten niet bepaalt in het centrum, maar krijgen daarom juist positieve reacties van onze gasten over het feit dat we een halte voor de deur hebben." Meerdere buurtbewoners geven aan bang te zijn dat de toeristen nu met hun rollende koffers de hele Overtoom aflopen.

"We hadden de communicatie beter moeten aanpakken," zegt een woordvoerder van de gemeente in reactie op het protest. Volgens de gemeente past het opheffen van de halte in een groter project. "We zijn bezig om de westelijke tramlijnen te verbeteren," zegt de woordvoerder. "De trams richting het westen van Amsterdam zijn relatief langzaam. Daarom hebben we gekeken waar op lijn 1, 2 en 13 tijd kon worden gewonnen."

Op basis van dat onderzoek viel de keuze op Overtoomsesluis. "We kijken specifiek naar het aantal mensen dat bij een halte in- en uitcheckt. Daarom wisten we dat de impact bij deze halte het minst zou zijn. Bovendien zijn er op 200 en 300 meter van deze halte twee andere haltes te vinden." Dat zijn de haltes op het Surinameplein en Rhijnvis Feithstraat, ook aan de Overtoom.

Officieel mag er maximaal 400 meter tussen twee haltes inzitten, toch hekelen de buurtbewoners de extra afstand die ze moeten lopen om de tram te pakken. "Voordat je bij de halte op het Surinameplein bent moet je langs heel veel stoplichten en zebrapaden," zegt buurtbewoner Pamela Teves. "Bovendien moet je dan 's nachts langs een donkere galerij."

Verwaarloosbare winst
Woensdag hebben bewoners en Cohen een gesprek met het GVB. Maar de kans dat het besluit wordt ingetrokken is nihil, zeggen zowel het GVB als de gemeente. "De tramhalte wordt uiteindelijk verwijderd om de doorstroom bij het kruispunt te verbeteren," zegt de gemeentewoordvoerder. "Daar willen we buurt heel graag bij betrekken."

Cohen hoopt daarentegen dat een recent rapport van de Rekenkamer Amsterdam de gemeente en het GVB op andere gedachten kan brengen. In het rapport, uit juni 2016, schrijft de Rekenkamer onder andere dat 'het opheffen van een enkele halte op een tramlijn levert een verwaarloosbare winst in reistijd op.'

De aankondiging van het naderende einde van de halteBeeld Nouschka van der Meijden
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden