Juf op crèche spreekt slecht Nederlands

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de medewerkers in de Amsterdamse kinderopvang spreekt, leest of schrijft onvoldoende Nederlands voor de exameneisen van het mbo. Een vijfde beheerst de taal te slecht om zelfstandig te functioneren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam onder zevenhonderd medewerkers van voorscholen en kinderdagverblijven in Amsterdam.

De meeste van de door de mand gevallen leidsters hebben problemen met lezen, gemiddeld 46,6 procent van het totaal. Het gaat niet alleen om mensen met Melkertbanen. Ook van de geschoolde werknemers, met een diploma pedagogisch werker, haalt ongeveer de helft de taalnorm niet.

21 procent van de leidsters blijkt daarbij officieel laaggeletterd: zij kunnen niet zelfstandig functioneren in de samenleving. Landelijk ligt dit op tien procent.

Onderzoeksleider Folkert Kuiken zegt dat de resultaten betekenen dat meer dan de helft van de leidsters in de kinderopvang teksten over bijvoorbeeld opvoeding onvoldoende begrijpen en kunnen toepassen. Tijdens het onderzoek bleek dat zij een folder over de Mexicaanse griep niet begrepen. Een kwart van de leidsters heeft moeite een briefje te schrijven aan de ouders zonder spelfouten.

Dat volwassen leidsters zo veel moeite hebben een tekst te begrijpen, bewijst volgens Kuiken dat er niet vroeg genoeg begonnen kan worden met taalonderwijs.

Het onderzoek werd maandag gepresenteerd in het kader van de vernieuwing van het plan ''Het begint met lezen'' van stichting Lezen en Schrijven. Dit plan is in 2009 opgezet om kinderen op jonge leeftijd warm te krijgen voor taal en zo laaggeletterdheid bij volwassenen terug te dringen.

In Nederland zijn anderhalf miljoen laaggeletterden. Volgens directeur Margreet de Vries van de stichting Lezen en Schrijven begint een taalachterstand jong ''en wordt die steeds erger in ons huidige mbo.''

De medewerkers die onvoldoende resultaten behaalden, worden nu bijgeschoold. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden