Juf komt straks van VU of UvA

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) begint komend schooljaar al de Pedagogische Academie in Kwadraat (PA Kwadraat) met de hogescholen Ipabo, Inholland, Windesheim en de gereformeerde hogeschool Zwolle. Foto ANP Beeld
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) begint komend schooljaar al de Pedagogische Academie in Kwadraat (PA Kwadraat) met de hogescholen Ipabo, Inholland, Windesheim en de gereformeerde hogeschool Zwolle. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt er twee universitaire pabo's bij. De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit beginnen allebei een opleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) begint komend schooljaar al de Pedagogische Academie in Kwadraat (PA Kwadraat) met de hogescholen Ipabo, Inholland, Windesheim en de gereformeerde hogeschool Zwolle. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam bieden vanaf september 2010 samen een wetenschappelijke lerarenopleiding.

De studenten volgen het programma van een lerarenopleiding en een pedagogische faculteit. Net zoals in het hoger beroepsonderwijs lopen de studenten stages op basisscholen. Studenten kunnen hun opleiding verzwaren door aansluitend een masterstudie te volgen.

De VU heeft plaats v00r honderd studenten. Die gaan een paar dagen per week naar hun lokale pabo en volgen de rest van de tijd colleges aan de VU.

Volgens projectleider Joyce Aal-berts van de VU komt de opleiding voort uit de wens van universitaire studenten meer aandacht aan de praktijk te kunnen besteden en de wens van schoolleiders de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De pabo's liggen onder vuur vanwege de gebrekkige kennis van de aankomend leraren. Volgens Aalberts hebben de VU-leerkrachten straks 'een academisch onderzoekende houding' en meer oog voor innovaties.

Rob de Klerk van de UvA denkt dat er behoefte is aan leerkrachten die 'op een abstracte manier kunnen denken': ''Men wil leerkrachten die probleemgedrag bij kinderen kunnen herkennen en diagnosticeren.'' Onderzoekers afleveren is niet de eerste bedoeling, aldus De Klerk: ''We willen mensen afleveren die voor de klas gaan staan.'' (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden