Column

Judaskus

THEODOR HOLMAN

Dus gisteren zette ik weer de televisie aan, zit ik opeens midden in het Lijdensverhaal. The Passion. Een Beatmis anno 2011.

Jezus werd gespeeld door Syb van der Ploeg, die onlangs een nacht in de cel heeft moeten doorbrengen omdat hij zijn vrouwtje een paar meppen had verkocht, in plaats van haar zijn eigen wang toe te keren. Zo'n soort Jezus dus had de EO uitgekozen. ''Dat lijdensverhaal is een verhaal waar je wat van leert,'' heb ik de Heilige Syb heilig horen siepen.

Dat klopt, dacht ik, want ik leerde ervan hoe er geen televisie gemaakt moest worden. Wat een amateuristisch, hopeloos gepruts. Als Jezus zijn teksten net zo uitgesproken had als Syb, dan had men Hem destijds al uit wanhoop en om de kunst te redden al veel eerder aan het kruis genageld.

Ik zag die Erik Jakhals, een cocaïneus halftalent dat het imiteren van Matthijs van Nieuwkerk als levensvervulling heeft gekozen, als verteller optreden, waardoor het lijdensverhaal bedacht en geschreven leek door een ernstig geval van adhd, waarvan de artsen het eens zijn dat het nooit meer goed komt. En eveneens schoot een van mijn lievelingsacteurs voorbij, Frank Lammers - wil je dit in Godsnaam nooit meer doen, Frank - in de rol van Judas die Siep een tongzoen gaf om maar goed te illustreren wat men bedoelde met een Judaskus. Ik heb zitten bidden dat God maar niet naar de Nederlandse tv had zitten kijken, omdat we anders Vreselijke Gestraft worden.

Omdat Bach door de EO waarschijnlijk gehaat wordt omdat hij voor de huidige christenen onbegrijpelijk en lelijk is geworden, had men het lijdensverhaal, The Passion dus (fijn op z'n Engels), nu geïllustreerd met... Nederlandse chansons. Op een gegeven moment werd alles zo komisch (De ME kwam 'weer' onze Sieb arresteren) dat ik van de bank rolde van het lachen. Ik hoorde 'Telkens weer' voorbijkomen, dat lied deed mij inderdaad denken aan Psalm 22: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? U blijft ver weg en redt mij niet, ook al schreeuw ik het uit.'
P.S. Toch dat verhaal van Syb in de cel wegens 'vermeend geweld' nagetrokken. Het is juist. Onze Jezus reageerde met: ''Een nachtje in de cel was een goede voorbereiding op mijn rol.''

Dat Nederland te licht straft, was gisteren te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden