Update

Jubileumeditie Prinsengrachtconcert drukbezocht

Redactie
Het publiek in afwachting van het concert. © ANP Beeld
Het publiek in afwachting van het concert. © ANP

Drie gelauwerde solisten en een blazersensemble hielden de Prinsengracht in Amsterdam zaterdagavond in hun greep. Zij mochten het hoofdpodium betreden voor de dertigste editie van het gratis openluchtconcert op het ponton voor Hotel Pulitzer, dat zoals elk jaar duizenden belangstellenden trok.

De Prinsengracht lag tjokvol bootjes en sloepen en op de kades waren vele mensen samengedromd om te luisteren naar sopraan Eva-Maria Westbroek, pianist Ronald Brautigam, cellist Pieter Wispelwey en het Nederlands Blazers Ensemble. Zij speelden solo en met elkaar en lieten werken horen van onder andere Chopin, Verdi, Mozart, Bach en Beethoven.

De drie solisten eindigden gezamenlijk met Leonard Bernsteins Dream With Me, waarna een muzikaal eerbetoon volgde aan de stad Amsterdam en traditiegetrouw het nummer Aan de Amsterdamse grachten werd ingezet. Het massaal toegestroomde publiek zong de klassieker uitbundig mee.

Normaliter is er één hoofdact, maar wegens de lustrumeditie mochten meerdere musici het concert verzorgen. De AVRO zond hun optreden in de feeëriek verlichte gracht rechtstreeks uit. De eerste editie van het Prinsengrachtconcert was in 1981. Het was destijds in Amsterdam het eerste evenement op het gebied van klassieke muziek buiten de concertzalen. De AVRO in 1984 begon met de tv-registratie en deed dat sindsdien elk jaar.

De omroep toonde voorafgaand aan de live-uitzending de documentaire 30 jaar Prinsengrachtconcert op tv. Daarin blikten muziekcoryfeeën terug op de hoogtepunten van de afgelopen drie decennia. De twee initiatiefnemers van het concert kregen zaterdagavond van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam het Ereteken van Verdienste uitgereikt omdat zij klassieke muziek 'toegankelijk hebben gemaakt voor een groot publiek'.

In de loop der jaren hebben vele grote namen op het ponton gestaan, onder wie de Franse pianist Jean-Yves Thibaudet en zijn Chinese collega Lang Lang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden