Plus

Jubelend van vreugde om een rol in de kerstmusical

Marius (kokshulpje Janno), Tinka (pauw Jeroen), Shekinah (danser) en Shaynah (vreemdeling Ubuntu) staan te trappelen om voor hun kerstmusical het podium op te gaan. Sommige basisscholen doen er nog aan, met de rollen en de liedjes vaak in een modern jasje. 'Het leukste is dat ik mag meedoen.'

Frederique Teillers
De Botteloef Beeld Mark van der Zouw
De BotteloefBeeld Mark van der Zouw

Marius Visser (8)
De Botteloef, Noord
Speelt Janno in Janno en het kerstgeheim

"De juf kwam op een dag naar me toe en ze vroeg of ik mooi kon zingen. Ik heb toen een liedje gezongen en daarna heeft ze mij de rol van Janno gegeven. De musical gaat over kerst, vrede en samenzijn, het verhaal over Janno en de freule. Zij is de baas van het kasteel, maar is op het moment al een jaar weg. Dan klopt tijdens kerst opeens iemand, met een grote zwarte cape om, aan bij het kasteel."

"Niemand wil haar binnenlaten omdat ze een zwerfster is. Maar ik, Janno, laat haar wel binnen, want er is een sneeuwstorm buiten. Ik speel het hulpje van de kok en heb ook een sleutel, die alle sloten kan openmaken.

Niet buiten laten staan
"Maar Mahad, de slechterik en de oudste kasteelbewoner, had die bij zich. Dus heb ik de sleutel van hem afgepakt en de freule daarmee geholpen. Ik versla Mahad niet, maar de bezoekster die ik binnenlaat, doet aan het einde haar cape af en dan ziet iedereen dat het de freule is."

"Bij kerst hoort het dat je bij elkaar bent en daar gaat de musical ook over. Ik vind het mooi dat ik mensen niet wegstuur zoals de anderen; zij zijn hebberig en willen het eten in het kasteel voor zichzelf."

"Ik laat mensen niet buiten staan. Ik hoop heel erg dat het goed gaat, ik vind het erg leuk. Dat ik cadeautjes krijg, maar kerst gaat ook over aardig zijn, zoals Janno tegen de freule."

Marius Visser: 'Mooi dat ik als Janno aardig ben en mensen niet buiten laat staan' Beeld Mark van der Zouw
Marius Visser: 'Mooi dat ik als Janno aardig ben en mensen niet buiten laat staan'Beeld Mark van der Zouw
St. Antonius Beeld Mark van der Zouw
St. AntoniusBeeld Mark van der Zouw

Tinka Peelen (10)
St. Antonius, Centrum
Speelt de pauw Jeroen in Er is plek voor iedereen

"Ik vind het spannend om in de musical te spelen, maar ook erg leuk. Je moet veel tekst uit je hoofd leren. Als je dat kunt, is het leuker. Het verhaal gaat over Maria die gaat bevallen van Jezus. Maar het is wel opgeleukt. Als ze aankomen bij de stal, zijn daar meer dieren: een pauw, een os en een varken."

"De os is heel chagrijnig en het varken vindt mij erg knap. Ik ben de pauw, die Jeroen heet. Die rol is vernoemd naar die man van televisie. Ik wilde deze rol het liefst, want de pauw heeft veel humor. In het stuk flirt het varken Peggy met mij, en dat is heel grappig."

In een kerk
"De grapjes zijn ook vermakelijk voor de ouders, deels omdat we het soms ook over Amsterdam hebben. Verder lijkt het op het Bijbelverhaal, alleen wordt het ingeleid door kerstengelen en soldaten."

"Sommige liedjes worden gezongen door het koor, dat ook uit leerlingen bestaat. De musical is in een kerk, daarom vind ik het ook spannend. We repeteren best wel veel. Je leert zelfstandig te zijn, omdat je bij de juf moet aangeven of je de lesstof die je mist wel snapt."

"Kerstmis betekent volgens mij vooral dat je aardig moet zijn. Er zijn soms ook cadeau­tjes en veel eten, maar je moet vooral lief zijn. O ja! We hebben na de musical olie­bollen voor iedereen."

Tinka Peelen: 'Deze rol wilde ik het liefst, want pauw Jeroen heeft humor' Beeld Mark van der Zouw
Tinka Peelen: 'Deze rol wilde ik het liefst, want pauw Jeroen heeft humor'Beeld Mark van der Zouw
Crescendo Beeld Mark van der Zouw
CrescendoBeeld Mark van der Zouw

Shekinah Baidjnath Panday (11)
Crescendo, Zuidoost
Speelt een van de dansers in God is Liefde

"De musical gaat over een jongen die voor het eerst naar de kerk gaat. Hij wil eerst niet omdat hij veel aan het gamen is, maar gaat uiteindelijk toch. Dan ontdekt hij dat hij het wel leuk vindt en terug zou willen."

"We spelen de musical in een kerk en er zit ook een dienst in, dat vind ik wel bijzonder. Wij zijn een christelijke basisschool en gaan ook zelf naar de kerk. Kinderen leren tijdens kerkdiensten over kerst. Het is leuk dat we dat ook doen tijdens de musical."

Laatste jaar
Ik ben een van de dansers, dus ik sta op de achtergrond te dansen tijdens de liedjes. Zelf bid ik tijdens de kerstdagen thuis met mijn ouders over de geboorte van Jezus Christus. Eigenlijk is het leukst aan de musical dat ik mag meedoen."

"Dit is mijn laatste jaar op de basisschool, dus ik vind het fijn dat ik nog aan zo'n activiteit meedoe. Niet alle kinderen mogen dat. De juf had mij zien dansen vorige maand en vroeg aan me of ik een rol wilde."

"De andere kinderen mogen ook improviseren in de musical, ze mogen creatief zijn, en de juf heeft het zelf geschreven - dat allebei vind ik wel speciaal. De dansjes die ik doe zijn wel moeilijk. De juf zoekt ze op internet en dan moeten wij ze leren. Maar als het te moeilijk is, mogen wij ook improviseren."

Shekinah Baidjnath Panday: 'Dat er een kerkdienst in de musical zit, vind ik bijzonder' Beeld Mark van der Zouw
Shekinah Baidjnath Panday: 'Dat er een kerkdienst in de musical zit, vind ik bijzonder'Beeld Mark van der Zouw
De IJsbreker Beeld Mark van der Zouw
De IJsbrekerBeeld Mark van der Zouw

Shaynah Halfhide (11)
De IJsbreker, Noord
Speelt Ubuntu in Kerst met Ubuntu

"Ubuntu is een vreemdeling die mensen bij elkaar brengt. In het begin van de musical kom ik aan in een dorp, waar ik door iedereen raar word aangekeken. Later gebeurt er iets, dan is er een brand en het kerstfeest lijkt niet door te kunnen gaan; maar ik zorg ervoor dat iedereen samenwerkt."

"Aan het einde komt het allemaal goed. Op een gegeven moment gaat Ubuntu weer haar eigen weg en dan mist iedereen haar. We zingen ook liedjes over wanneer je nou een vreemdeling bent, dat is wel heel leuk.

Actrice worden
"Ubuntu is heel apart. Ze doet haar eigen ding, luistert niet zo naar anderen, maar ze is wel heel vriendelijk en beleefd. Zij zorgt voor het samenzijn. Daar gaat kerst ook om: mensen samenbrengen en veel gezelligheid. Thuis vieren we kerst door uit eten te gaan en cadeautjes voor elkaar te kopen."

Deze musical wordt niet veel op andere scholen gespeeld, dus dat is wel speciaal. Ik had niet echt verwacht om de hoofdrol te krijgen, mij maakte het niet veel uit zolang ik maar in de musical zit. Ik heb grappige kleding aan, die past bij de aparte Ubuntu; ik moet hakken aan. Ik vind het wel heel leuk, want ik wil later actrice worden. Of dj, maar dat kan ik nog niet."

Shaynah Halfhide: 'Leuk dat ik de hoofdrol heb, ik wil later actrice worden' Beeld Mark van der Zouw
Shaynah Halfhide: 'Leuk dat ik de hoofdrol heb, ik wil later actrice worden'Beeld Mark van der Zouw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden