Juan Carlos: 'Nieuwe generatie voor uitdagingen in Spanje'

De afgetreden koning Juan Carlos maakt plaats voor de jongere generatie. 'De nieuwe generatie wil en moet de hoofdrol spelen', zei Juan Carlos vanmiddag in een boodschap aan het volk die op tv en radio werd uitgezonden. 'De jongere generatie kan met nieuwe energie veranderingen en uitdagingen aan', aldus de koning.

null Beeld ap
Beeld ap

Hij meent dat zijn zoon Felipe, die hem opvolgt, klaar is voor zijn nieuwe rol. 'Hij heeft de volwassenheid en de verantwoordelijkheid voor deze rol. Hij belichaamt de stabiliteit.' Felipe kan wat Juan Carlos betreft 'beginnen aan een nieuw hoofdstuk van hoop, waarin de verkregen ervaring en de impuls van een nieuwe generatie worden gecombineerd'.

Juan Carlos bedankte het Spaanse volk en zijn vrouw voor alle hulp en steun tijdens zijn koningschap van bijna 40 jaar. Terugkijkend voelt hij 'niets dan trots en dankbaarheid'. Toen hij in januari 76 werd, vond hij het tijd voor zijn aftreden, zei hij in zijn toespraak.

Parlement moet nog instemmen
De Spaanse regering keurt morgen de wet goed waarmee koning Juan Carlos zijn troon opgeeft ten gunste van zijn 46-jarige zoon Felipe de Borbón y Grecia. Het parlement moet nog met de wet instemmen en dan kan de kroonprins snel tot koning Felipe VI worden uitgeroepen.

De nieuwe koning legt daarbij de eed af in het parlement, waar volgens Spaanse media circa 80 procent van de afgevaardigden achter de troonsopvolging staat. Het hele proces duurt volgens Spaanse media hooguit een paar weken.

Referendum voor republiek
Sommigen zien echter in het aftreden van de koning een mooie gelegenheid een referendum te houden over de vraag of Spanje een koninkrijk moet blijven of een republiek moet worden. Actievoerders hebben opgeroepen vanavond om 20.00 uur op verscheidene plaatsten bijeen te komen om te betogen voor een referendum, zoals op het Plaza de Cataluña in Barcelona en de Puerta del Sol in Madrid.

Verschillende linkse partijen hebben opgeroepen tot een referendum. Spanje was een republiek van 1873 tot 1874 en van 1931 tot 1939.

1977: Vader Carlos maakt bekend dat hij zal aftreden. Juan Carlos staat links van hem. Beeld epa
1977: Vader Carlos maakt bekend dat hij zal aftreden. Juan Carlos staat links van hem.Beeld epa
De Spaanse kroonprins Felipe. Beeld epa
De Spaanse kroonprins Felipe.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden