Video

JSF vliegt een rondje over Amsterdam

De Joint Strike Fighter (F-35) vloog dinsdagmiddag omstreeks 16:08 uur op vierhonderd meter hoogte en relatief langzaam over Amsterdam ter 'kennismaking met het grote plubliek'.

Met groot kabaal vloog het nieuwe gevechtsvliegtuig over de stad. Voordat het Amsterdam aandeed, vloog het toestel onder meer onder Groningen, Nijmegen, Maastricht en Rotterdam.

Tijdens de 'kennismakingsvlucht' vloog de JSF langs een aantal bezienswaardigheden en locaties van de luchtmacht. Vorige week ging de rondvlucht niet door vanwege de laag hangende bewolking en het feit dat het toestel dan niet goed zichtbaar was.

Strategie
Volgens marketingkenners is de omstreden nieuwe straaljager de laatste tijd opvallend positief in het nieuws. De aanvankelijk veel gehoorde bezwaren over de kosten, noodzaak en geluidsoverlast zijn naar de achtergrond verdwenen.

"Hier zit waarschijnlijk een uitgekiende marketingstrategie achter," zegt reclamestrateeg Rob Benjamens. "Dit doet denken aan de wervingscampagnes voor de landmacht." De spotjes met als thema 'geschikt/ongeschikt' vielen meerdere keren in de prijzen.

Luchtmachtdagen
Twee F-35's zijn voor een aantal weken in het land. Daarna gaan ze terug naar een trainingscentrum voor piloten in de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. De JSF is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

De straaljager kan een maximale snelheid van bijna 2000 kilometer per uur halen. Dinsdag vloog de JSF weliswaar niet zo hard, maar het bleek soms nog lastig het vliegtuig vast te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden