JS en Asva demonstreren tegen peperdure studio's

De Jonge Socialisten van de PvdA (JS) en de Asva Studentenunie hebben woensdagochtend een bescheiden demonstratie gehouden tegen de dure 'studentenwoningen' in het NorthOrleans-complex in Noord.

Josien Wolthuizen
JS en ASVA demonstreerden woensdagochtend bij NorthOrleans Beeld Josien Wolthuizen
JS en ASVA demonstreerden woensdagochtend bij NorthOrleansBeeld Josien Wolthuizen

De studio's van dertig vierkante meter kosten tussen de 1050 en 1250 euro per maand, exclusief 225 euro servicekosten, terwijl de bedoeling was dat er betaalbare studentenwoningen zouden komen op het perceel aan de Spijkerkade. Er wonen nu vooral expats en 'jonge professionals'.

Onacceptabel, vindt Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst. "Volgens de ontwikkelaars is dit zogenaamd marktwerking, maar dat is juist het hele probleem in Amsterdam. De woningmarkt is zo krap dat alleen rijke mensen of studenten met vermogende ouders aan een woning kunnen komen. De rest wordt de stad uitgedrukt."

Ook de Jonge Socialisten hebben geen goed woord over voor de hoge huurprijzen. "We vinden het belachelijk dat appartementen bestemd voor studenten voor 1500 euro per maand worden verhuurd. We willen opkomen voor jonge Amsterdammers, die hier ook willen wonen. Als woningen die voor hen zijn bedoeld naar expats en jonge professionals gaan, wordt het bijna onmogelijk iets te vinden," zegt bestuurslid Tijn Croon.

Huurprijs toetsen
Zo'n tien demonstranten trokken gewapend met borden ('Geen huur, peperduur', 'Amsterdam betaalbaar') naar NorthOrleans om hun onvrede over de hoge huurprijzen te uiten. In het complex zijn flyers verspreid waarmee huurders worden geattendeerd op de mogelijkheid de huurprijs te laten toetsen.

Ook PvdA-raadslid Maarten Poorter was bij de demonstratie. "Dit soort partijen willen we niet in Amsterdam. Als stad maken we gebiedsplannen voor gemengde wijken en hier zouden betaalbare woningen moeten komen. Bij de aankondiging van de bouwplannen werd gezegd dat er studentenwoningen zouden komen. Dat zijn het absoluut niet," aldus Poorter.

Puntenstelsel
De gemeente ging er bij het verlenen van de bouwvergunning in 2014 vanuit dat de betaalbaarheid van de appartementen beschermd werd door het puntenstelsel dat de stad hanteert om de maximale huurprijs te bepalen. In 2015 werden de regels echter door het rijk aangepast, waardoor hoge huren voor kleine appartementen mogelijk werden.

Daarnaast bepaalde de Hoge Raad dat niet in een bouwvergunning mag worden vastgelegd aan welke doelgroep een woning verhuurd moet worden. Afspraken die de gemeente daarover met de ontwikkelaar maakte, zijn daarom juridisch niets waard.

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) heeft al aangegeven dat er de komende maanden waarschijnlijk vergelijkbare bouwprojecten aan het licht komen.

Lees ook: Gemeente kan niets doen aan peperdure 'studentenwoningen'
Lees ook: Projectbaas peperdure appartementen: 'Ik snap het probleem niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden