Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester Amsterdam

Jozias van Aartsen (69) wordt benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Het Parool
Jozias van Aartsen. Beeld anp
Jozias van Aartsen.Beeld anp

Dat heeft de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, Johan Remkes, besloten in overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Van Aartsen zal op 4 december worden benoemd.

Verrassend is dat Remkes aankondigt dat geprobeerd gaat worden om voor de zomervakantie van 2018 een nieuwe burgemeester te benoemen, als volwaardig opvolger van Van der Laan. In het stadhuis werd er rekening mee gehouden dat een nieuwe burgemeester pas in het najaar benoemd kon worden.

Op 21 maart 2018 zijn de verkiezingen, pas daarna kan begonnen worden met de zoektocht naar een nieuwe eerste burger. De commissaris laat in zijn aankondiging overigens subtiel weten dat van een burgemeestersverkiezing in Amsterdam geen sprake zal zijn. "Na de raadsverkiezingen zal de nieuwe gemeenteraad het profiel vaststellen voor de kroonbenoemde burgemeester."

Van der Burg
VVD'er Van Aartsen was eerder burgemeester van Den Haag (2008 tot 2017) en minister van Buitenlandse Zaken en minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Sinds april van dit jaar was hij een tijdje waarnemend commissaris van de Koning van de provincie Drenthe.

Wethouder Eric van der Burg, tevens tweede locoburgemeester, blijft tot en met 3 december de plaatsvervanger van Van der Laan. Hij kreeg die functie nadat eerste locoburgemeester Kajsa Ollongren halverwege oktober naar Den Haag vertrok om daar minister en vicepremier te worden in het kabinet Rutte III.

Van der Burg, tevens VVD-wethouder zorg en ruimtelijke ordening, is veruit de meest ervaren van de zeven wethouders die momenteel de stad besturen.

Lees ook: Hoe verloopt de opvolging van Van der Laan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden