Jozias van Aartsen pas na veel inpraten overstag

Er is indringend ingepraat op Jozias van Aartsen voordat hij bereid was tijdelijk burgemeester van Amsterdam te worden. In de coulissen stond locoburgemeester Eric van der Burg klaar, als Van Aartsen het niet zou doen.

null Beeld anp
Beeld anp

"Ik had het gevoel dat ik geen nee meer kon zeggen," zegt Van Aartsen (69) in een interview met Het Parool, dat zaterdag verschijnt. Diverse gesprekken met commissaris van de Koning Johan Remkes en twee avonden met de fractievoorzitters van de Amsterdamse gemeenteraad waren nodig voordat Van Aartsen zijn fiat gaf.

Ook Henriëtte van Aartsen sprak op haar man in. "Mijn vrouw vond het nodig dat ik het zou doen, omdat er zo'n groot beroep op ons werd gedaan. Dan moet je wel."

G4-ervaring
Amsterdam had een waarnemend burgemeester nodig na het overlijden van Eberhard van der Laan op 5 oktober. Kajsa Ollongren (D66), voormalig wethouder, nam als loco eerst de taken van de burgemeester over. Toen zij naar Den Haag vertrok, nam wethouder Eric van der Burg (VVD) het over, totdat Van Aartsen (ook VVD) begin december aantrad.

Van Aartsen had liever gezien dat een waarnemer uit de Amsterdamse politieke arena aangesteld zou worden. Zo ging het ook bij het vertrek van burgemeesters Ed van Thijn, Job Cohen en Schelto Patijn. Wethouders traden destijds aan als waarnemer.

Maar vanwege de komende verkiezingen en de slechte politieke verhoudingen tussen de grote partijen vonden de fractievoorzitters het beter dat iemand van buiten zou worden aangetrokken, zeggen betrokkenen. Bovendien wilden zij iemand met 'G4-ervaring', uit een van de vier grote steden, vanwege de problemen op de afdeling Openbare orde en veiligheid.

En anders Van der Burg
Als Van Aartsen toch nee had gezegd was wethouder Van der Burg, als uiterste oplossing, bereid geweest om waarnemer te worden. Hij zou dan zijn lijsttrekkersschap van de VVD voor de raadsverkiezingen van 2018 hebben neergelegd. Van der Burg wil geen commentaar geven op het bericht.

Van Aartsen was tot maart dit jaar burgemeester van Den Haag en daarna waarnemend commissaris van de Koning in Drenthe. Sinds 7 december is hij waarnemend burgemeester van Amsterdam, de 'mooiste klus die je kunt hebben', zegt hij zelf.

"Dit is de hoofdstad van het land en dat is wel heel bijzonder." Hij vindt het nog altijd naar dat hij hier zit vanwege het overlijden van Van der Laan.

Van Aartsen zal waarschijnlijk aanblijven tot juli 2018, als de gemeenteraad een nieuwe burgemeester heeft voorgedragen.

Zaterdag in Het Parool: Jozias van Aartsen op de Klapstoel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden