Plus

'Jozias kan met iedereen omgaan, zeker met Amsterdammers'

Met Jozias van Aartsen (69) krijgt Amsterdam een echte Hagenaar als burgemeester. 'Het zal hem lukken de harten van de Amsterdammers te winnen.'

Michiel Couzy en Ruben Koops
Jozias van Aartsen maakte als burgemeester van Den Haag twee woelige zomers mee: een demonstratie met IS-vlaggen en de rellen na de dood van Mitch Hendriquez. Beeld Chantal Heijnen
Jozias van Aartsen maakte als burgemeester van Den Haag twee woelige zomers mee: een demonstratie met IS-vlaggen en de rellen na de dood van Mitch Hendriquez.Beeld Chantal Heijnen

Toen Hans Wiegel hoorde dat zijn vriend en partijgenoot Jozias van Aartsen aantreedt als waarnemer in Amsterdam, moest hij direct denken aan Schelto Patijn, voormalig burgemeester van Amsterdam: ook een geboren Hagenaar en een wat deftige man.

"Uiteindelijk is het Patijn gelukt de harten van Amsterdammers te winnen en dat zal Van Aartsen ook lukken," aldus Wiegel. "Hij is een buitengewoon aardige man, ik ben zeer op hem gesteld. Hij kan met iedereen goed omgaan, zeker met Amsterdammers."

Wiegel, geboren in Amsterdam - 'Ik zal Jozias uitnodigen voor een kroegentocht in de Jordaan' - heeft de eerste stappen van Van Aartsen in de politiek meegemaakt. Wiegel was Kamerlid en Van Aartsen kwam - na bemiddeling door zijn vader, voormalig minister Jan van Aartsen - binnen als stagiair.

"Dat beviel zo goed, dat hij in 1971 mijn rechterhand werd. We schreven samen verkiezingsprogramma's. Althans, ik liep met mijn sigaar door de kamer van mijn boerderijen en oreerde, hij ordende en schreef het op."

Dossiervreter
Het was de start van een lange politieke carrière. Van Aartsen ging via het wetenschappelijk ­bureau van de VVD naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij het tot hoogste ambtenaar schopte. Daarna trad hij aan als minister van Landbouw en later van Buitenlandse Zaken.

Roerige tijden kende hij als fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Na de grote nederlaag van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 trad hij af.

Na een kort inter­mezzo in de Europese politiek volgde hij in januari 2008 Wim Deetman op als burgemeester van Den Haag, zijn geboortestad.

"Van Aartsen is een toegankelijke burgemeester en een dossiervreter," zegt Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, die hem kent als G4-collega. Van Zanen was partijvoorzitter op het moment dat Van Aartsen de VVD-fractie leidde.

Oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) vindt de keuze voor Van Aartsen als waarnemer 'een uitstekende'. "Ze wilden iemand van buiten die ervaring heeft met grootstedelijke problematiek en openbare orde. Van Aartsen is een heel goede man."

Bekend met terreurdreiging
Terreurdreiging is een van de belangrijkste onderwerpen waarmee Van Aartsen als waarnemer te maken krijgt. "Juist daarom vind ik de keuze voor Van Aartsen zo logisch," zegt Van Zanen. "Hij weet hoe dat werkt."

Van Aartsen maakte in Den Haag twee woelige zomers mee. In 2014 liepen bewoners in de Schilderswijk rond met IS-vlaggen, op het moment dat hij op vakantie was. Een jaar later braken rellen uit na het overlijden van Mitch Henriquez bij een arrestatie. Van Aartsen noemde dit het dieptepunt uit zijn burgemeesterschap.

In maart dit jaar legde hij het burgemeesterschap neer; vanwege zijn leeftijd moest hij met pensioen. Tegen zijn zin. "Hij belde mij toen op om het te vertellen," zegt Van Zanen. "Hij klonk beredeneerd, zoals altijd. Maar aan het eind van het gesprek had hij toch een brok in de keel. ­Jozias was altijd zeer betrokken."

Velen zouden terugdeinzen om de populaire Eberhard van der Laan op te volgen. Van Aartsen kan met deze druk omgaan, denkt Van Zanen. "Hij gaat dat zijn manier invullen." Cohen: "Daar moet hij zich niks van aantrekken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden