Journalisten nu kortgehouden in Tripoli

Daan Nort, hoofd van het 'Disaster Victims Identification team' praatin Libië met de media. Foto AP Beeld
Daan Nort, hoofd van het 'Disaster Victims Identification team' praatin Libië met de media. Foto AP

TRIPOLI - Journalisten die in Tripoli zijn in verband met de vliegtuigcrash hebben vrijdag veel minder bewegingsvrijheid dan toen ze donderdag aankwamen. De reden voor de inperking is waarschijnlijk dat een cameraploeg donderdagavond op eigen houtje de stad in is gegaan om burgers vragen te stellen over de crash.

De verslaggevers die donderdag in het kielzog van de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken werkten, heeft Libië die dag geen strobreed in de weg gelegd. Op de plek waar het vliegtuig neerstortte en bij vraaggesprekken met de ziekenhuisdirecteur en de behandelend arts van het Nederlandse jongetje Ruben golden schijnbaar geen beperkingen.

Vrijdag mag alleen nog gefilmd worden in de directe omgeving van het hotel waar de Nederlandse gasten verblijven. Zelfs zogenoemde stand-upjes, waarbij een verslaggever in beeld is en iets vertelt, kunnen niet meer zomaar: de camera moet dan gericht zijn op het hotelgebouw.

Cameraman Kees Aantjes en verslaggever Casper van der Kruit van Hart van Nederland zaten vrijdag in een taxi en stonden op het punt te vertrekken bij het hotel, toen een overheidsfunctionaris hen dat belette. ''We werden de taxi uitgetrokken'', zei Aantjes. ,;We mogen nu alleen nog vanavond naar de tv-studio om ons materiaal door te zetten naar Nederland.''

Een groep andere verslaggevers en cameramensen kon urenlang niet vertrekken bij het hotel. Uiteindelijk werden ze per busje nog even langs het El Khadra-ziekenhuis gevoerd, waar Ruben wordt verpleegd. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden