'Journalisten Daily Mirror luisterden eigen hoofdredacteur af'

Een journalist van de Britse krant Daily Mirror heeft ingebroken in de telefoon van zijn eigen hoofdredacteur. Dat zei althans voormalig Mirror-journalist James Hipwell, die vandaag in Groot-Brittannië getuigde tegenover de commissie-Leveson, die afluisterpraktijken door journalisten van kranten van mediamagnaat Rupert Murdoch onderzoekt.

Redactie
James Hipwell, vandaag na zijn ondervraging. Beeld reuters
James Hipwell, vandaag na zijn ondervraging.Beeld reuters

Hipwell werd ontslagen als financieel redacteur bij de krant, omdat hij handelde in aandelen van bedrijven waarover hij schreef. In de periode dat zijn ontslag op handen was, bood een collega hem aan om de voicemail van hoofdredacteur Morgan te hacken, zei Hipwell vandaag. Volgens Hipwell deed zijn collega, die vond dat Hipwell oneerlijk werd behandeld door de hoofdredactie, dat vervolgens.

Dat gebeurde overigens in een periode dat het hacken van telefoons in Groot-Brittannië nog niet strafbaar was, meldt The Guardian. Hipwell werd ontslagen in februari 2000, terwijl de wet die afluisteren strafbaar stelt pas in oktober van dat jaar van kracht werd.

Gangbare praktijk

Hipwell vertelde verder dat het afluisteren van de telefoons van mensen gangbare praktijk was op veel redacties van Murdochs kranten. Piers Morgan, die voordat hij hoofdredacteur van de Daily Mirror werd onder andere hoofdredacteur was van Murdochs tabloid News of the World, heeft altijd ontkend dat hij iets wist van de afluisterpraktijken. Volgens Hipwell was het onmogelijk dat Morgan niets wist van de afluisterpraktijken door met name de showbiz-redactie. Maar, zei Hipwell, hij heeft Morgan er nooit over horen spreken.

Hipwell werd in 2005 schuldig bevonden aan manipulatie van de financiële markt, en werd veroordeeld tot zes maanden cel. Hij zat daarvan de helft uit. Naar aanleiding van onthullingen over de kennelijk wijdverbreide afluisterpraktijken door Britse kranten van Murdoch werd News of the World opgedoekt. In juli verscheen het laatste nummer van de zondagse tabloid.

Piers Morgan. Nu is hij vooral bekend als (ex-)jurylid voor Birtain's Got Talent en America's Got Talent. Nu heeft hij een eigen show op CNN. Beeld reuters
Piers Morgan. Nu is hij vooral bekend als (ex-)jurylid voor Birtain's Got Talent en America's Got Talent. Nu heeft hij een eigen show op CNN.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden