Journaliste Geerdink vrijgesproken in Turkije

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is in Turkije vrijgesproken van het leveren van propaganda voor een terroristische organisatie. Eerder vroeg de openbaar aanklager al Geerdink vrij te spreken.

Fréderike Geerdink Beeld anp
Fréderike GeerdinkBeeld anp

De in Turkije woonachtige Geerdink, die ook voor Het Parool schrijft, werd beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

Volgens de aanklager kan ze op basis van de Turkse antiterreurwet echter niet worden veroordeeld. In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat heeft vrijspraak gevraagd.

'Het was toch even spannend', reageert de journaliste kort na de uitspraak. 'Ik dacht: straks zeggen ze toch iets anders.' Geerdink voelt zich opgelucht en is blij dat ze weer aan de slag kan. 'Back to business. Eindelijk. Dit heeft allemaal veel tijd gekost.'

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

Minister Koenders is blij met de vrijspraak. 'Dit is een goede afloop van deze zaak, en goed nieuws voor Fréderike. Maar ondanks dit goede nieuws is het van belang om aandacht aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije te blijven besteden, ook in Europees verband.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden