Update

Journaliste Geerdink vrijgelaten in Turkije

De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, die afgelopen weekend in Turkije werd opgepakt, is weer op vrije voeten.Dat zegt haar advocaat tegen de NOS. De advocaat stelt dat het er sterk op lijkt dat er geen rechtszaak tegen de Nederlandse komt.

Geerdink voor de rechtbank in Diyarbakir afgelopen april Beeld anp
Geerdink voor de rechtbank in Diyarbakir afgelopen aprilBeeld anp

Geerdink zat in voorarrest, samen met een groep van 32 mensen, activisten over wie zij een reportage aan het maken was op het moment van haar arrestatie.

Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vandaag gesproken met de Turkse ambassadeur in Den Haag over de arrestatie van de Nederlandse journaliste. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in de Tweede Kamer. Tijdens het vragenuurtje verving zij minister Koenders.

Volgens Ploumen heeft hij zijn zorgen over de detentie van de correspondente en over het verloop van de zaak overgebracht. De Nederlandse ambassadeur in Ankara heeft maandag ook nog met de Turkse premier gebeld over de zaak.

Aanklacht
Er is nog geen officiele aanklacht tegen de journaliste. Dat gebeurt waarschijnlijk morgen, aldus de bewindsvrouw. Ze zei dat er persoonlijke betrokkenheid van het kabinet bij de zaak is. 'We volgen de zaak nauwgezet.'

Volgens Ploumen is Geerdink zondag opgepakt in een 'special security zone' in het zuidoosten van het land waar gevechten tussen leger en PKK plaatsvinden. 'Ze was op de verkeerde plek op de verkeerde tijd,' aldus de bewindsvrouw. Ze zou volgens de Turkse autoriteit met haar aanwezigheid zichzelf en anderen in gevaar hebben gebracht. Geerdink was op weg met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP.

Eerder aangehouden
Geerdink is vaker beschuldigd door Turkije van 'propaganda voor een terroristische organisatie'. Justitie in dat land bedoelt daarmee de PKK. In januari werd de journaliste ook al kort aangehouden. Medio april sprak de Turkse rechter haar vrij van het bedrijven van propaganda.

De journaliste, die onder andere werkt voor Het Parool, het ANP en De Groene, schrijft veel over de moeilijke positie van de Koerden en heeft steeds gezegd dat te blijven doen. Twee weken geleden pakte de Turkse anti-terrorismepolitie in de regio nog twee Britse journalisten op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden