Update

Journaliste en advocaat geliquideerd in Moskou

MOSKOU - De Russische mensenrechtenactivist en advocaat Stanislav Markelov (34) is gisteren in Moskou op klaarlichte dag op straat doodgeschoten. Een jonge journaliste, Anastasia Baboerova (25), stagiaire bij de oppositiekrant Novaya Gazeta, raakte bij de aanslag zwaargewond en stierf later in het ziekenhuis.

Beiden hadden zojuist de persconferentie verlaten waarop Markelov had aangekondigd dat hij bij de Russische instanties in beroep zou gaan tegen de vervroegde vrijlating van de Russische kolonel Joeri Boedanov, die in 2003 tot tien jaar was veroordeeld wegens de moord op een achttienjarige Tsjetsjeense, Heda Kungajeva. Het slachtoffer was tevoren door militairen onder Boedanovs bevel gemarteld en verkracht.

Markelov, die op de persconferentie tevens had aangekondigd dat hij naar het Europese Hof zou stappen indien hij bij de Russische autoriteiten bot zou vangen, vertegenwoordigde in de zaak tegen Boedanov de familie van het slachtoffer.

De moord op Markelov riep in Moskou en in Tsjetsjenië onmiddellijk herinneringen op aan de moord op Anna Politkovskaja, onderzoeksjournaliste van de Novaya Gazeta. Zij werd in 2006 in Moskou doodgeschoten in de hal van het flatgebouw waar zij woonde. Politkovskaja publiceerde kritische stukken over het optreden van het Russische leger in Tsjetsjenië, en Markelov stond haar bij als haar raadsman in de problemen met de autoriteiten die haar werk de journaliste opleverde.

Hoewel de Russische justitie beweert dat zij in de zaak-Politkovskaja de dader heeft geïdentificeerd, is zij er nog altijd niet in geslaagd deze te arresteren. Sinds vorig jaar sleept zich in Moskou een proces voort tegen drie beweerde handlangers van de dader.

Markelov werd gisteren van korte afstand in het achterhoofd geschoten door een gemaskerde man, die bij de aanslag gebruik maakte van een wapen met een geluidsdemper. Volgens de hoofdredactie van de Novaya Gazeta werd Baboerova getroffen toen zij tussenbeide probeerde te komen. Ze stierf enkele uren later op de operatietafel.

Kolonel Boedanov verklaarde tijdens het proces in 2003 dat hij het Tsjetsjeense meisje tijdens een verhoor 'in woede' had gewurgd, omdat hij haar ervan verdacht een sluipschutter te zijn van de Tsjetsjeense opstandelingen. Met de voorafgaande martelingen zou hij niets van doen hebben gehad. Hij werd vorige week door een rechtbank vrijgelaten, ruim een jaar voordat zijn straftijd afliep, omdat hij 'berouw' zou hebben getoond.

In een interview met de BBC zei Markelov enkele dagen geleden hij aan de weet wilde komen wie het bevel tot de vrijlating van Boedanov had gegeven. ''Ik begrijp uit de gang van zaken dat er nog altijd geen sprake is van een behoorlijke rechtsgang in Rusland.'' (HET PAROOL)

Portret uit 2007 van journaliste Anastasia Baburova. Zij is volgens diverse bronnen op klaarlichte dag door het hoofd geschoten. Ook de bekende jurist Stanislav Markelov werd dodelijk getroffen. Foto AP Beeld
Portret uit 2007 van journaliste Anastasia Baburova. Zij is volgens diverse bronnen op klaarlichte dag door het hoofd geschoten. Ook de bekende jurist Stanislav Markelov werd dodelijk getroffen. Foto AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden