Update

Journalist Karskens verstoort uitreiking journalistenprijzen

De uitreiking van De Tegel, een vakprijs voor journalistieke producties, is aan het eind van de avond verstoord door oorlogsverslaggever Arnold Karskens.

Arnold Karskens.Beeld ANP

Hij beschuldigde vanuit het publiek luidkeels Volkskrantverslaggeefster Natalie Righton van plagiaat. Zij was net het podium opgekomen om een prijs in de categorie onderzoeksjournalistiek in ontvangst te nemen.

Karskens lichtte na de uitreiking zijn beschuldiging toe. Volgens hem vertoont een verhaal van Righton, over de kosten van het opleiden van Afghaanse politieagenten door Nederlandse trainers, grote overeenkomsten met een verhaal dat hij maanden eerder schreef. De kop boven het verhaal in de Volkskrant, in november vorig jaar, was 'Kunduz: half miljoen per agent'. Karskens schreef in januari, maanden eerder, een soortgelijk verhaal. 'Ik had exact dezelfde berekening gemaakt, onder exact dezelfde kop', aldus de journalist.

'Grote onzin'
Righton zelf noemde de aantijging grote onzin. 'Hij heeft zelf een column geschreven met een schatting van de kosten, nattevingerwerk. Wij hebben de reële kosten berekend. Hoe durft ie, terwijl mijn familie in de zaal zit.' Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant vond de actie van Karskens 'enorm kinderachtig'. 'Alleen maar omdat hij ook een verhaal heeft gemaakt dat van dezelfde vraagstelling uitgaat. Dat verhaal is destijds helemaal doodgevallen, hij had het niet zo handig opgeschreven. Wij hebben het beter gedaan. We waren ons ook bewust van het stuk van Karskens. Het idee was niet nieuw, maar dat hoeft ook niet.'

Karskens verzond in november al een tweet over de kwestie. 'Het is moreel totaal verwerpelijk om dat ook nog in te zenden. Het is ook een afgang van de jury, om het niet te checken. Zij moet de prijs teruggeven en de jury moet excuses maken.'

EenVandaag
Het actualiteitenprogramma EenVandaag heeft De Tegel in de categorie Nieuws gewonnen. EenVandaag openbaarde vorig jaar dat voicemails van onder anderen ministers en burgemeesters door anderen op afstand waren te beluisteren. Zo was in de uitzendingen te horen hoe premier Rutte en minister Hillen van Defensie een boodschap inspraken bij minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal.

De Tegel in de categorie Achtergrond ging naar Geertjan Lassche van RTV Oost, die de documentaire Vreemdelingen & Bijwoners maakte. Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer gingen met de Interviewtegel aan de haal, voor interviews in De Groene Amsterdammer met onder andere Hella Haasse en Willem Aantjes. De 'Talenttegel' werd gewonnen door Camiel Driessen van De Pers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden