Journalist die schoen gooide nu volksheld

BAGDAD/BEIROET - Irak en de Arabische wereld hebben een nieuwe held: Muntadhar al-Zeidi, de journalist die president George W. Bush twee schoenen naar het hoofd gooide voordat hij tegen de grond werd gewerkt.

In Sadr City, de grote sjiitische wijk van Bagdad, gingen maandag duizenden mensen de straat op om Al-Zeidi's vrijlating te eisen. Advocaten meldden zich spontaan om Muntadhar gratis te verdedigen.

Vrouwen in de zuidelijke stad Najaf joelden Amerikaanse en Irakese militairen niet alleen uit, ze smeten ook schoenen naar de patrouille, overal in de Arabische wereld een blijk van diepe minachting.

In de Syrische hoofdstad Damascus hangt een spandoek met de tekst: 'Dank, heldhaftige journalist Al-Zeidi.' De eigenaar van een schoenenwinkel in Hebron op de Westelijke Jordaanoever heeft beloofd dat hij Al-Zeidi zolang hij leeft van gratis schoeisel zal voorzien.

De dochter van de Libische leider Moeammar Kadhafi, Aicha, heeft Al-Zeidi met een medaille onderscheiden 'wegens zijn moed en zijn inzet voor de mensenrechten'.

Een Saoedische zakenman is bereid een miljoen dollar te betalen voor één van de schoenen waarmee de 28-jarige journalist Bush zondag in Bagdad bekogelde.

Slechts een enkeling zegt dat Al-Zeidi de principes van de Arabische gastvrijheid heeft geschonden. Ook Al-Zeidi's voormalige medestudenten in de journalistiek aan een instituut in Beiroet zijn niet over hem te spreken. ''Al-Zeidi wilde altijd laten zien hoe slim hij was,'' aldus een Koerdische journalist. ''Maar hij heeft de lessen over de noodzaak tot objectiviteit duidelijk niet begrepen.''

Al-Zeidi werkt sinds 2005 voor de televisie-omroep Al-Baghdadia, die volgens Associated Press een bescheiden rol vervult in de Iraakse media. Al-Zeidi besluit zijn bijdragen steevast met de woorden: ''Muntadhar al-Zeidi in bezet Bagdad.''

Hij woont in een flatje in Bagdad, met aan een muur een poster van Che Guevara. Gisteren stonden familieleden er de pers te woord. ''Mijn broer is een held,'' bezwoer zijn zuster. ''Moge Allah hem beschermen.''

Haar broer heeft als verslaggever enkele angstaanjagende ervaringen achter de rug. In 2007 werd hij, een sjiitische moslim, ontvoerd in een soennitische wijk in het noorden van Bagdad. Hij werd drie dagen later vrijgelaten, nadat zijn omroep de ontvoerders had opgeroepen de reporter vrij te laten. De familie zegt niet te weten wie verantwoordelijk was, zijn moeder verdenkt Al Qaida.

In januari doorzochten Amerikaanse militairen Al-Zeidi's flatje, waarbij hij werd gearresteerd. Al-Zeidi werd de volgende dag vrijgelaten, met excuses van de Amerikanen.

De politie van Bagdad heeft niet bekendgemaakt waar de journalist wordt vastgehouden.

Muntadhar al-Zeidi kan worden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens 'belediging van een bevriend staatshoofd'. Het valt echter niet te verwachten dat deze nieuwe Arabische 'volksheld op sokken' zwaar zal boeten. (AP)

Betoging voor de vrijlating van Muntadhar al-Zeidi in Sadr City, een wijk van Bagdad. Foto AP Beeld
Betoging voor de vrijlating van Muntadhar al-Zeidi in Sadr City, een wijk van Bagdad. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden