Journaal

Theodor Holman

Als vormgevingsredacteur van het nieuwe NOS Journaal wil ik, omdat u daarom heeft gevraagd, enkele zaken ophelderen.

Nee, Rob Trip is niet 87 centimeter lang, maar een stuk langer, hoor! Door de nieuwe vormgeving líjkt hij zo klein, maar daardoor winnen we ruimte voor het echte nieuws.

Dat geldt ook voor Sacha de Boer. Zij lijkt nu iets breder te zijn, maar dat komt doordat we op die manier het contrast met Trip wat kunnen aanzetten, waardoor het programma wat dynamischer wordt.

Dan de vraag waarom men wel naar het tafeltje met het glaasje water loopt, maar er niet achter gaat staan. Dat heeft een duidelijke reden: als bijvoorbeeld Rik van de Westelaken erachter gaat staan, zie je dus niet dat hij staat. Dan zou het ook kunnen zijn dat hij zit, en dat willen we niet, want men moet staan. Wij willen dat onze presentatoren staan voor het nieuws dat ze brengen.

Verder is het natuurlijk niet zo dat Rob Trip of Sacha de Boer werkelijk in Rome, Parijs of Brussel zit als ze naar het beeld wandelen. We willen graag die suggestie wekken om de kijker meer bij het programma te betrekken.

En dat het nu lijkt alsof de presentatoren en de verslaggevers in het veld langs elkaar heen kijken, is geen fout. We zijn juist uit op dat vervreemdende effect, omdat nieuws vaak vervreemdend werkt. Daarom doen we ook een totaalshot plus een close-up in één beeld. Dat staat voor vernieuwing en het doorbreken van taboes en is ook wel een beetje brutaal, want iedereen weet wel dat je mensen zo eigenlijk niet in beeld mag brengen. Maar een beetje durf kon het NOS Journaal wel gebruiken.

Kijkers vroegen ook waarom de camera steeds beweegt. Dat doen we om te suggereren dat iets gebeurt. Dat er beweging is. Zo van: hé, het beweegt... nieuws! We horen van veel kijkers dat ze misselijk worden van het heen-en-weer- en in- en uitgezoom, maar als u naar een punt in het midden kijkt, heeft u daar geen last meer van.

Tot slot. Die lege boekenplanken in het decor zullen we mettertijd vullen. En die boink is een gong - zo noemden we die vroeger thuis. Daardoor weten de kijkers nu: aan tafel jongens, het Journaal begint.t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden