PlusTen Slotte

Joshua van der Kroft (1994-2019) was een bon vivant

Joshua was een bon vivant. Hij reisde graag, zocht goed gezelschap en kon in een gesprek altijd heel overtuigend overkomen. Roekeloosheid kende hij niet. Hij hield de zaak liever onder controle.

Joshua van der Kroft Glanzberg Beeld -
Joshua van der Kroft GlanzbergBeeld -

Afgelopen vrijdagnacht overleed Joshua van der Kroft Glanzberg toen hij op de metrohalte Heemstedestraat tussen de metro en het perron terecht kwam.

De Joodse Van der Kroft, geboren op 9 december 1994 in Frankfurt, groeide op in New Jersey en was kind van een Amerikaanse moeder en Nederlandse vader. Na zijn middelbare school wilde hij graag in Amsterdam studeren.

Hij begon een studie econometrie op de Amsterdam Business School maar stapte in 2013 over naar het prestigieuze University College Amsterdam waar hij zijn bachelor 'Social sciences, Laws and Philosopy of Law' behaalde. "Hij was meer een debater dan een wiskundige," zegt zijn vader Lukas van der Kroft.

Progressief
Joshua was geïnteresseerd in de Amerikaanse en Nederlandse politiek en was lid van Volt, een jonge, progressieve beweging die voor een daadkrachtig en humaan Europa strijdt. "Hij las veel over de Europese politiek en was voorstander van een Federaal Europa. Hij was ook bezig met de privacy-aspecten van DNA, het milieuvraagstuk en duurzame energie," zegt zijn vader.

Dikwijls wipte hij even aan bij zijn Amsterdamse tante Marlies van der Kroft: "Ik hielp hem zijn weg te vinden. We voerden gesprekken over zijn studie, het vinden van een kamer, over fietsen en wel of niet lid worden van een studentenvereniging."

Ironische krul
Ook zijn achteroom Viktor Frölke zag hij vaak. "Hij was een zachtaardige, attente jongen, kwam heel geestig uit de hoek en had altijd een ironische krul om zijn mond," zegt Frölke.

Zijn vrienden Manav Chhabra, Franz Schrepf en Plamen Plamenov Valkov beschrijven Joshua als een charismatische jongen. "Hij was heel loyaal, zei vaak I love you tegen ons. Hij was zeer intelligent, informeerde zichzelf over allerlei onderwerpen en kon met passie spreken. Hij was nieuwsgierig als een klein kind. In een park in Londen zag hij een vogel een enorme grote vis naar binnen werken. Hij kon er nog urenlang over praten."

Joshua stuurde geregeld dagelijkse kiekjes en reisfoto's naar beide ouders in New Jersey. "Zo was hij heel dichtbij. Hij kwam op de mooiste plekken in Europa, op Sicilië, in Kroatie en Spanje. Een keer stuurde hij een foto van zijn skivakantie in de Zwitserse Alpen. Hij leek wel James Bond," zegt zijn vader.

Suitsupply
In januari dit jaar rondde Joshua zijn master in 'Internationaal Handels- en investeringsrecht' af. Plannen om terug te keren naar Amerika had hij niet. Zijn droom was in Nederland in de energiesector aan de slag te gaan. Van der Kroft: "Hij was klaar met zijn studie en happy."

Zijn laatste foto aan zijn vader dateert van de middag voor het ongeluk. "Hij ging solliciteren bij een bedrijf. Ik zei dat hij even een mooi pak moest aandoen. Hij liep Suitsupply binnen en stuurde een foto van hemzelf in zijn nieuwe pak," zegt Van der Kroft.

Wat er precies is misgegaan rond middernacht toen hij tussen twee metrostellen viel, is onduidelijk voor de familie. Joshua was bij een etentje met vrienden. Die gingen nog even de stad in, maar Joshua besloot naar huis te gaan. Sinds een jaar heeft hij epilepsieaanvallen en hij wilde het rustig aan doen. Of hij op het perron een aanval heeft gekregen, weet de familie niet.

Woensdagavond was er een afscheidsbijeenkomst in de Uilenburgersjoel. Vrijdag is de Joodse begrafenis in New York.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden