PlusKlapstoel

José Woldring: 'We zijn geen doorsnee pr-bureau'

José Woldring (1987) van The Media Nanny doet de pr voor de grote sterren van de dance. Ze voert campagne voor meer vrouwen in de industrie.

Marcel Wiegman
José Woldring: 'Ik ben een zorgzaam type' Beeld Harmen de Jong
José Woldring: 'Ik ben een zorgzaam type'Beeld Harmen de Jong

Loppersum

"Er wonen drieduizend mensen. Groningen, het Hogeland. Nuchtere mensen. Het is er weids, je moet het zien om te begrijpen hoe mooi dat is. Ik woon er nog steeds, of eigenlijk: ik woon er weer, voor een deel. In een rijksmonument uit 1937, op 300 meter van waar mijn vader is geboren en waar hij nog altijd woont."

"Op mijn zestiende ging het kriebelen en ging ik er weg, maar ik miste het dorp en mijn paarden. Het gros van de tijd woon ik in Amsterdam, in de Jordaan, ook een dorpje. De horeca is er fijn en op de Lindengracht is altijd plek om te parkeren. Dat vind ik belangrijk."

Aardbevingen

"Het is verschrikkelijk als mensen zich onveilig voelen in hun eigen huis. Ook wij hebben stempels onder de luifel staan. Ik ben vaak gevraagd om als boze Lopster aan te schuiven op tv, maar daar kan ik het te goed voor relativeren."

"In februari komt de aannemer. Wij zijn voor nu geholpen, maar het huis van mijn moeder wordt afgebroken. Dat is best heftig. Het is een twee-onder-een-kap, dus moet ze met de buren een nieuwe woning uitzoeken. Daar zit je op je zestigste ook niet op te wachten."

Dierenarts

"Lekker de hele dag voor dieren zorgen. Dat viel nogal tegen, toen ik op mijn dertiende één dag mee mocht lopen bij de dierenarts om de hoek. Niks dieren knuffelen. Werken! Ik dacht: nu kan ik net zo goed de havo doen, want naar de universiteit hoef ik niet meer. Grappig hoor, ­tegenwoordig werk ik tien keer zo hard."

The Media Nanny

"Ik help mensen met media en ik ben een zorgzaam type. Als er iemand ziek is, ben ik de eerste om naar de apotheek te rennen. Het zal het moederlijk instinct zijn dat ik als vrouw heb."

"En vroeger keek ik met mijn moeder naar The Nanny met Fran Fine. 'Mister Sheffieeeeld!!!' Ik vond haar geweldig met haar rokje, haar grote waffel en haar haar. Echt een tof wijf. Ik heb een Joodse achtergrond. Ik herkende daar veel in."

Martin Garrix

"Mijn eerste klant die doorbrak als popartiest. Heel bijzonder dat ik dat heb mogen meemaken. Ik heb Martijn op zijn vijftiende leren kennen, vóór alle heftigheid. Ik was ook nog maar een meisje aan het begin van haar carrière, hij had net een remix gemaakt voor Christina Aguilera."

"Martijn is een heel mooi persoon, ­altijd gelukkig en vrolijk. Zijn positiviteit is ­fantastisch. Ik heb er niet veel mee om de hele dag met een zeurende klootzak te werken. Met Afrojack had ik bijvoorbeeld geen klik. Dan moet je afscheid nemen, want wat ga ik hem dan nog brengen?"

Personeel

"Het Joodse gezegde als je iemand haat: ik wens u veel personeel toe. Ik heb zestien mensen in dienst en ik heb mijn broer Rik aange­nomen om ze te managen. Het ligt me niet zo. Toen ik tien jaar geleden begon, deed ik maar wat. Ik googelde hoe ik een persbericht moest schrijven."

"Als je mij had verteld dat David Guetta mij zou vragen voor zijn team, had ik het niet geloofd. Ik heb nooit acquisitie gedaan, ze zijn allemaal zelf naar mij toe gekomen. Hoe dat komt? We werken wereldwijd en zijn geen doorsnee pr-bureau. Als iemand vraagt wat voor schoenen hij aan moet bij een show, geven we daar ook advies over."

Joods

"Bij mijn vader thuis deed op 5 mei de televisie het nooit, omdat ze stiekem de antenne van het dak haalden. Mijn oma zat in de oorlog vier jaar ondergedoken in een kamertje in de schuur van een gereformeerde boerenfamilie vlak bij Loppersum."

"Alleen 's nachts mocht ze even naar buiten. Na de bevrijding bleek haar hele familie afgevoerd naar Auschwitz. Ze kreeg het advies om zich te bekeren en te trouwen met een gereformeerde man. Dat heeft ze gedaan. Uiteindelijk vond ze een tante terug, maar die moest daardoor niks meer van haar weten."

"Ze is nog een tijdje opgenomen in een gesticht. Toen mijn vader 26 was en net getrouwd met mijn moeder, kwam de politie langs om te vertellen dat mijn oma zichzelf in de put had laten zakken."

"Ik heb het verhaal uit mijn moeder moeten peuteren. Mijn vader praat er nog steeds niet graag over. Ik voel mij verbonden met de Joodse cultuur door mijn familiegeschiedenis en ik ben ook naar Auschwitz gegaan, maar het is altijd een beetje taboe geweest om het er over te hebben."

Finn

"Mijn zoon van zeven. Hij is een beetje verlegen en introvert, heel anders dan ik. Hij wil architect worden, omdat mensen 'toch altijd een huis nodig hebben'. Ik vind het heerlijk om op zondagmiddag met hem op de bank naar een filmpje te kijken, zijn favoriete snack binnen handbereik: soepstengels met smeerkaas."

"Ons hele leven draait om hem, al heeft hij niet de ­gebruikelijke opvoeding, met twee ouders die om zes uur aan het eten zitten. Zijn vader, Felix Maginn, is ook vaak weg met zijn band. Mijn moeder past veel op, hij heeft min of meer twee huizen. Maar ik wil hem graag laten opgroeien in Loppersum. Lekker alleen op zijn fietsje door het dorp. Dat zou ik hem op de Brouwersgracht niet laten doen."

1.40 meter

"Dat is de hoogste hindernis voor springruiters op amateurniveau. Ik ben soms liever met een paard dan met een mens. Het zijn gevoelige dieren, die me na een stressvolle dag dwingen om rustig te worden. Op mijn tiende kreeg ik een eigen pony. Die kon niet goed dressuur lopen, maar springen vond ze wel leuk."

"Ik rijd wedstrijden, zoals Jumping Amsterdam. Ik ben Gronings kampioen Z-springen, maar meer zit er niet in. Voor olympisch niveau moet je een goede sponsor hebben, of een vader met een grote zak geld. Voor een eigen stal heb je mil­joenen nodig en als je voor de stal van een ander werkt, verdien je geen ene reet. Dan moet je het wel erg leuk vinden."

Drugs

"Wat is daarmee? De een ontsnapt aan het dagelijks leven met alcohol, de ander slikt een pil op een dancefeest. Zelf heb ik er niet veel mee, maar het beeld is scheef. Het probleem is vooral dat er in de media zo veel over dance en drugs wordt geschreven dat sponsors afhaken."

Miljonair Fair

"Toen ik 21 was, moest ik er op rolschaatsen en met een glitterhelm op rondjes draaien. Ik werkte voor Models at Work, een bedrijf dat in modellen deed die niet lang of knap genoeg ­waren voor de catwalk. De ene keer stond ik in de RAI auto's aan te prijzen, de andere keer moest ik dansen in een club."

"Ik was het leuke breakdancemeisje met moves die andere danseressen niet hadden. Nu sta ik op de cover van LXRY, het blad van de beurs en mag ik aanschuiven bij het vip-diner. Onwerkelijk, ik kom nog steeds uit Loppersum. Businessclass vliegen vind ik fijn, omdat ik dan goed kan slapen en werken, niet vanwege de champagne."

Ducati

"Mijn naked bike, een raceding. Ik heb er 170 mee gereden in de polder bij Lelystad, daar staan geen flitspalen. Ik hou van uitdagingen: motorrijden, surfen en parachutespringen. Ik sta vooraan bij de achtbaan. Dat heb ik van mijn vader."

"Die was wereldrecordhouder canopy ­formation - waarbij je met de parachute uit met heel veel mensen gaat stapelen in de lucht. Bij de tweede poging heeft hij zijn bekken gebroken. Vroeger reed ik door Amsterdam met blote benen en hakken aan. Als je dan valt, ben je zo de sigaar. Ik vind het nog steeds lekker om hard te rijden, maar als je kinderen hebt, word je vanzelf een oud wijf."

Avicii

"Wij hebben de pr gedaan voor de documentaire die hij voor zijn dood heeft gemaakt. Ik was op de hoogte van zijn strijd, de hele industrie was dat. Hij was een muzikaal genie. Wat hij voor de scene heeft betekend, is echt ongelooflijk, maar hij heeft ook het randje opgezocht."

"Zijn overlijden heeft de boel opengebroken. Er is nu meer aandacht voor geestelijke gezondheid. Als je als dj van Azië naar Amerika naar Europa moet vliegen voor optredens, moet je goed voor jezelf zorgen. Mijn redding is dat ik niet volledig opga in het wereldje. Ik ga gewoon om één uur naar het hotel en om twee uur lekker slapen."

Vreugdevuur

"Het kwalijke is: de gemeente Den Haag wist dat die vuren op het strand te hoog waren, maar omdat ze bang waren voor rellen hebben ze niet van tevoren ingegrepen. Dan neem je een heel groot risico. De schade die je door rellen zou hebben opgelopen, is kleiner dan de schade die nu is veroorzaakt."

Making Moves in Music

"Een internationale campagne voor vrouwe­lijke dj's en producers. We kwamen erop toen ik een wijntje dronk met Louise Troen, een vriendin en de vicepresident van Bumble, een datingapp waarop vrouwen het voor het zeggen hebben. Dat heeft een megabereik van 43 miljoen gebruikers."

"Talentvolle vrouwen die zich via die app melden, krijgen van grote artiesten masterclasses en mogen draaien op Mysteryland. Een kickstart voor een carrière in de dance. Van de twintig dj's die ik begeleid, is er maar één vrouw: The Black Madonna. Zij heeft over dit onderwerp uitgesproken ideeën, maar weigert er nog interviews over te geven. Ze vindt dat de mannen er nu eerst maar eens iets over moeten zeggen."

Soundos El Ahmadi

"Ik vind haar heel grappig. Ik heb heel veel ­respect voor iedereen die op een podium durft te staan. Ik moet er niet aan denken: dat je een grap maakt en niemand lacht."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden