'Jorge bracht serenades en bood een luisterend oor'

Straatkrantverkoper Jorge Miquel de Jesus Duarte (52) werd eind augustus in het IJ gevonden. Donderdag werd afscheid van hem genomen.

Michiel van Herpen
null Beeld Marcel Goudsblom
Beeld Marcel Goudsblom

In de kapel van de Sint Barbara­begraafplaats zitten ongeveer veertig mensen. Het zijn vooral bewoners van de Museumpleinbuurt, die de laatste eer komen bewijzen aan de straatkrantverkoper die een standplaats had op het Museumplein.

"Jorge was altijd voor een praatje te porren en stond altijd op zijn stek," zegt Karin Couvret, buurtbewoonster. Cas Kratz kent Miquel de Jesus Duarte van vroeger, toen hij nog in de buurt van het Museumplein woonde. "Hij zag aan je als je verdrietig was en vroeg dan hoe het met je ging."

Knuffel met alcoholwalm
Journalist Frans Lomans: "Een tijd geleden vertelde hij dat hij werd getreiterd, daarna werd hij iets minder vrolijk. Hij had oneindig veel praatjes en kon ook enorm knuffelen, terwijl er een alcoholwalm om hem heen hing. Door zijn lieve uitstraling kwam hij ermee weg."

Celita Da Costa Barbosa, oud-stagiaire van Inloophuis De Spreekbuis, waar Miquel de Jesus Duarte veel kwam: "Ik schrok eerst een beetje van hem, omdat hij naar mij schreeuwde. Toen hij ontdekte dat ik ook uit Por­tugal kom, kregen we al snel een band."

Luisterend oor
Marcel Goudsblom, zorgcoördinator van de straatkrant: "Jorge heeft duizenden krantjes verkocht, bracht mensen onverwachte serenades en had altijd een luisterend oor."

"Tegelijk was hij een echte dakloze, die moeilijk hulp accepteerde en in de openlucht bleef slapen. We hebben veel gesprekken gehad over het minderen van alcohol. Voor mij was hij een gezonde alcoholist: tot een uur of zes 's avonds drinken en daarna een grote portie chinees halen. Zo houd je het lang vol."

Lees ook: Geliefde straatkrantverkoper van het Museumplein overleden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden