Jordanese krakers zingen, doe je zo van hela hola holadiejee

Het Jordaanfestival? Dat betekent jenever drinken en lekker meezingen. Wij zetten de refreinen van een paar klassiekers op een rij, zodat je dit weekend fijn mee kan blèren.

Tante Leen en Johnny Jordaan Beeld anp
Tante Leen en Johnny JordaanBeeld anp

Voor we met het meebrullen gaan beginnen enkele tips. Laat je natuurlijk de lange klinkers thuis, want waar je normaal gesproken bijvoorbeeld Jordáán zou zeggen, brul je nu dus Jordààn.

Dan is een goeie oohooh belangrijk, die kun je namelijk aan het eind van ieder liedje erin gooien. De truc is hoog inzetten en bij de tweede ooh je stem overlaten slaan. Vraagt wat oefening, maar je steelt er de show mee. Of een volmonig holadiejee volstaat ook.

Solo-wals
Dan wat danspasjes. De eerste is heel simpel: steek je armen uit naar voren, handpalmen naar beneden. Vervolgens ga je een beetje wiebelen van links naar rechts en kantel hierbij je handen van links naar rechts. Voordeel: je staat gelijk in de startblokken voor de polonaise.

De tweede is voor gevorderden: de solo-wals. Zet de ruggen van je handen in je zij (geen vuist maken) en walsen maar. Dit kun je ook met z'n tweeën doen door de armen in elkaar te haken, waardoor je dus met de neuzen tegen elkaar staat. Een echte wals dansen is geen kattenpis, maar zwieren mag ook (niet voor het eerst doen als je de nodige pikketanussies in je mik hebt).

Dan nog een laatste tip: mocht je de teksten toch niet helemaal onder de knie krijgen, brul steeds het laatste woord van de zin mee. De rijmelerij van onze Jordanese zangers is niet zo ingewikkeld: schuim-pruim, traan-Jordaan. Kortom, je hoort het wel. Hier komen ze:

In 1987 scoorde Manke Nelis een hit met dit nummer, maar het nummer is al voor de Tweede Wereldoorlog geschreven. De originele titel was Jodenjongen, maar dat nummer werd nooit uitgebracht.

De Zangeres Zonder Naam zong in 1975 over de Kleine Herdersjongen, maar het origineel is een Italiaans nummer La Piccinina.

Kleine Jodeljongen - Manke Nelis

Oh kleine jodeljongen
Jij heb voor mij gezongen
En jou liedje was mij in gedachten
En de bergen met hun wond're nachten
Oh 't is alsof m'n oren
Zacht zilv'ren klokjes horen
Die jou jub'lend door het dal
De lente brengen overal
Liedje en het wondere melodietje
Uit het land der bergen bied je
Al die pracht van het heelal

Johnny Jordaan - Ze zijn nog niet vergeten

Onze Johnny, daar kunnen we echt niet maar één nummer van kiezen. Gelukkig vond-ie dat zelf ook niet en maakte hij de medley Ik Kan Ze Niet Vergeten met al z'n klassiekers.

Deze komt geheid voorbij. De meeste teksten zijn natuurlijk wel bekend, maar hoe heet dat Deense drankje ook alweer dat hij van z'n leven niet drinkt?

1. Bij ons in de Jordaan, zing je van hela hola holadiejee. Bij ons in de Jordaan, zie je de jongen en meiden dansen gaan, hadsee. Bij ons in de Jordaan, waar de bloemen voor de ramen staan en de Amsterdamse humor nooit verloren gaat, zolang de lepel in de breipot staat.
2. Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs. Geef mij maar Amsterdam, mijn Mokums paradijs. Geef mij maar Amsterdam, met z'n Amstel en het IJ. Want in Mokum ben ik rijk en gelukkig tegelijk, geef mij maar Amsterdam.
3. Zo, zo, zo is de Jordaan. Kom d'r maar naartoe en kijk de mensen aan
Zo, zo, zo als je ze ziet. Ga je zinggen, ga je dansen of je wil of niet. Bij de Jordanezen ja daar moet je wezen, wil je vrolijk door het leven gaan. Zo, zo, zo is de Jordaan en die zal nooit verloren gaan.
4. Een pikketanissie gaat er altijd in, een pikketanissie dat maakt je blij van zin. Ik heb geen trek in zo'n Franse pernod, dat witte spul dat krijg je van mij cadeau. Maar ook die Deense aquavit, die drink ik van mijn leven niet. In plaats van Wodka of aan de gin. Een pikketanissie, een pikketanissie, een pikketanissie dat gaat er altijd in.
5. Daar mag je alleen maar naar kijken, maar aankomen niet (herhaal dat nog een keer of vier).
6. Ze mogen van ons zeggen wat ze willen, maar Jordanezen zijn niet slecht. Ze beweren mensenlief het is om te gillen, dat een Jordaner altijd vecht. Ze mogen van me zeggen wat ze willen, de Jordanezen die zijn een volk met flair. Wij hebben wel ons eigen taaltje, maar Jordanezen zijn niet ordinair.
7. Wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan, alle pruimen liggen te schuimen. Wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan, iedere pruim ligt in het schuim! Ik heb 't geproefd en dat is ongezond, ik kreeg 't schuim al op m'n mond. Wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan, iedere pruim ligt in de schuim.
8. Vijf dagen naar Parijs, gaan we draaien, pierewaaien. Vijf dagen naar Parijs, gaan we met een vrolijke facie met de hele terremetaatsie. Lekker aan de boemel in Parijs
9. Oh, saberiosia, Sabbere he he he ho la di jo
Oh saberiosia, Sabbere he he he ho la di jo
Oh saberi osia, Sabbere he he he ho la di jo
Oh saberiosia, Sabbere he he he ho la di jo
10. Vader, waarom hebben de giraffen toch zo'n hele lange nek. Jongenlief, vraag dat maar aan je moeder, die vertelt het jou direct wanneer je vader zo'n nek had was je blij. Want dan bleef zijn borrel langer in de glij.
Wanneer de armen en de rijken in Artis naar de apies kijken. Dan zijn we allemaal zo blij als vadertrots, zien we zijn evenbeeld op de apenrots.
Dan gaan we apenootjes delen, dan is het feest voor groot en klein, want in september moet je voor een heitje in onze Amsterdamse Artis zijn.
11. Als de Jordaan met zijn oude Westertoren in Antwerpen zou staan
Dan was ik als Belg geboren. Dan zong ik geen hatsjee in mijn jofele Jordaans. Maar 'ziede gij me gerne' in het allerschoonste Vlaams.
Zo zou het zijn gegaan als de Jordaan in de Scheldestad zou staan

Saberiosia - Tante Na

Toch wel een van de bekendste nummers, maar we kennen eigenlijk alleen maar het refrein, zo van ooooooh saberiosia, saberiejeeejeeejeej holadijoo.

Het liedje gaat over een gezin dat met de auto op pad gaat en het refrein waarin het woord 'saberiosia', wat een soort kreet van verbazing is, eindeloos wordt het herhaald. Dus hier het eerste couplet.

Wat een wereld tegenwoordig, wat een rare, gekke boel. 't Gaat alleen maar om de knikkers, als u snapt maar snapt wat ik bedoel. Eerst een fiets en toen een brommer, nu een auto fijn compleet. 's Zondags gaat het zaakje rijden en zingt de hele keet... [Heel diep inademen] Ooooooh saberiosia, saberiejeeejeeejeej holadijoo.

Omdat ik zoveel van je hou - Willy en Willeke Alberti

Het is dan geen inhaker-en-meedijner, maar het is wel een lief liedje. Het komt uit de musical De Jantjes die voor het eerst te zien was in 1920. Dit is niet het origineel, maar de Alberti's kunnen er ook wat van.

Je bent niet mooi, je bent geen knappe vrouw. Je nagels zijn voortdurend in de rouw. Toch zou ik jou niet willen ruilen. Omdat ik zoveel van je hou.
Al ben je ook een beetje vreemd van ras, toch ben ik danig met jou in m'n sas. Ik wil je voor geen ander ruilen, omdat ik zoveel van je hou.

Oh Johnny - Tante Leen

Tante Leen kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst, want hoewel ze pas ging zingen op latere leeftijd is het liedje dat ze maakte voor Johnny Jordaan niet meer weg te denken uit de Amsterdamse medley.

Ik heb je zo vaak horen zingen, jouw stem hoor ik haast iedere dag. Maar een ding wou ik je nog vragen, ik heb maar een wens als het mag.
Oh Johnny zing een liedje voor mij alleen, oh Johnny want voor mij ben je nummer een. Zing een lied met een lach en een traan, in je stem klinkt de hele Jordaan. Oh oh oh Johnny zing een liedje voor mij alleen, oh Johnny zing het zacht voor je heen. Dan voel ik spontaan mijn hart open gaan. Oh Johnny voor onze Jordaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden