Jordaanmuseum wil door in het oude Nassautheater

Het Jordaanmuseum is sinds januari dakloos. Directeur Mieke Krijger heeft haar oog laten vallen op het ­oude Nassautheater. Maar de ­eigenaar heeft andere plannen.

Door het museum in het theater te vestigen, wil Mieke Krijger van het Jordaanmuseum ook het gebouw redden. Beeld Google Streetview
Door het museum in het theater te vestigen, wil Mieke Krijger van het Jordaanmuseum ook het gebouw redden.Beeld Google Streetview

Mieke Krijger van het Jordaanmuseum staat voor het oude Nassautheater aan de Lijnbaansgracht in de Jordaan. "Kijk dit is een echte Moorse gevel. En achter dit voormalige theater zit een gang met waarschijnlijk de laatste krotjes van de ­Jordaan."

De ideale plek voor het museum, vindt ze. Sinds januari zijn delen van de collectie - een verzameling oude foto's, papieren en andere parafernalia uit de Jordaan - bij particulieren opgeslagen. Kunstenaar John Cees Smit, die het pand voor zijn tentoonstelling via een antikraakconstructie huurt, komt naar buiten.

Hij merkt op dat de toekomst van het oude theater de buurt niet ongemoeid laat. "Ik weet dat het pand in deze staat een vloek is voor de buurt. Ik ben een paar keer verrot gescholden, omdat ze denken dat ik verantwoordelijk ben voor de stank en rattenoverlast."

Yuppen en Jordanezen
Door het museum in het theater te vestigen, wil Krijger ook het gebouw redden. Er is al zo veel vernieuwd dat de oude Jordaan vrijwel onherkenbaar geworden is, meent Krijger. Ze vindt het bestaan van het museum daarom extra belangrijk. "De geschiedenis voor de Jordaan moet toegankelijk blijven. We slaan een brug tussen de Jordanezen en de yuppen in de buurt."

De gemeente en de eigenaar hebben andere plannen voor het oude Nassautheater. "Er ligt nu een plan klaar voor ordinaire koopwoningen," briest Krijger.

Dat betekent dat ook de overblijfselen van de krotten mogelijk zullen worden afgebroken. "Volgens eerdere onderzoeken moeten de krotjes juist bewaard blijven. En nu heeft de ­gemeente het plan goedgekeurd om de Jordaanse historie te slopen."

Noodkreet
Krijger heeft een brief - de titel: 'Noodkreet' - gestuurd naar burgemeester Eberhard Van der Laan en ­eigenaar Dirk van den Broek. De supermarktketen had een van zijn winkels gevestigd in het pand. In de brief verzoekt Krijger om het Jordaanmuseum in het oude theater te vestigen.

Krijger hoopt dat Dirk van den Broek de ruimte voor een redelijke prijs wil verhuren en dat de gemeente wil participeren in dit project. ­Vrijdag kreeg ze een uitnodiging van de gemeente om op gesprek te ­komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden