Schuim

Jordaankinderen op Koningsdag zijn meedogenloos

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Koningsdag bij Saarein.

Poppi, Bobbie en Jet (vlnr), altijd je zakken controleren Beeld Schuim
Poppi, Bobbie en Jet (vlnr), altijd je zakken controlerenBeeld Schuim

Bij Bar Broker doen ze dingen graag even anders. Fluctuerende bierprijzen en nu weer extra gekkigheid met Koningsdag: het WK Bierdrinken. Een dubbel alibi om je lam te drinken tijdens Koningsdag, je kunt dat alleen maar waarderen.

Maar als ik voor de deur sta: geen WK. Ik mag zelfs spreken van redelijk uitgestorven. Een barmeisje komt een shotje brengen. "Om de teleurstelling te verwerken. Het is prosecco. Vies, hè?"

Jup.

Alles hadden ze al klaarstaan. Buitenbars, veertig meter dranghek, een hele looproute stond er. In één rondje moest je een biertje drinken en dan besluiten: eruit stappen of nog een rondje.

Dan heb je wel je best gedaan.

Toen: geen toestemming. Afbreken die hele hap. Ook een pop-up bar heeft een vergunning nodig. Tot nu toe kent dit verhaal alleen slachtoffers, want ook ik moet in milde paniek iets anders verzinnen.

Laat ik nu uitgerekend een dag eerder een gouden tip krijgen voor Koningsdag. Café Saarein. Het citaat: "Veertig procent lesbo, veertig procent homo, twintig procent hetero. De perfecte mix voor een superrelaxed sfeertje."

Ik op de fiets. Daar doe je trouwens een hoop mensen geen plezier mee, met de fiets op Koningsdag over de grachten.

Bij Saarein is het inderdaad vrolijk en relaxed. Twee biervaten markeren de dansvloer. Mensen kruipen als pinguïns bij elkaar voor elk strookje zon. Dj Zubrowka draait Modern Talking. Daar doe je hier hooguit veertig procent van de mensen een plezier mee, maar goed.

Ik ga op een trapje bij een voordeur zitten om te schrijven. Opeens staan twee piepkleine meisjes voor me. Eentje heeft een papieren servetje met een oranje leeuw in haar hand, en dat wil ze me geven.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Hoeveel gaat mij dit kosten, denk ik meteen. Welke scam is dit? Jordaankinderen van die leeftijd op Koningsdag zijn meedogenloos. Soms leidt eentje de aandacht af met een leeuwenservetje en de ander rolt je zakken, dat hoor je ook wel eens.

Een stemmetje, waar het woord zoet voor is uitgevonden: "Voor vanavond. Om je mond mee af te vegen."

Deze twee zijn echt steengoed, zeg.

Om tijd te winnen vraag ik of ze op de foto willen, dan komen ze in de krant. Ze geloven er niks van, dus ik antwoord het sterkste wat op zo'n moment mogelijk is: welles.

En weg zijn ze: "Papa!! We komen in de krant."

Die papa's blijken dus Frank Evenblij en Phil Tilli - de Jordaan is een dorp. Over geld heb ik niemand meer gehoord.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Koningsdag bij Saarein
Waar café Saarein, Elandsstraat
Wie Dia Roozemond, dj Zubrowka, Frank Evenblij, Phil Tilli
Wanneer donderdag 27 april, van 16.00 uur tot later dan Schuim

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans moest helaas dj iPotje missen

Bar Broker: Gino Sueters, Jade Jacobs, Jules Oostendorp en Luna Huijgen (vlrn). WK gemist, we kennen het Beeld Schuim
Bar Broker: Gino Sueters, Jade Jacobs, Jules Oostendorp en Luna Huijgen (vlrn). WK gemist, we kennen hetBeeld Schuim
Café Saarein: Dia Roozemond, Relinde Fontaine, GJ de Wit, Brenda Broekhuizen en Puck Verdoes (vlrn). Tip voor volgend jaar! Beeld Schuim
Café Saarein: Dia Roozemond, Relinde Fontaine, GJ de Wit, Brenda Broekhuizen en Puck Verdoes (vlrn). Tip voor volgend jaar!Beeld Schuim
Dj Zubrowka, in vol ornaat Beeld Schuim
Dj Zubrowka, in vol ornaatBeeld Schuim
Marijke Kooi en A. Goekoop staan voor de tweede keer in Schuim. De vorige keer was bij de borrel van Roze Stadsdorp Amsterdam Beeld Schuim
Marijke Kooi en A. Goekoop staan voor de tweede keer in Schuim. De vorige keer was bij de borrel van Roze Stadsdorp AmsterdamBeeld Schuim
De Fagins achter Poppi en Bobbie: programmamaker Frank Evenblij en ex-Moke gitarist Phil Tilli Beeld Schuim
De Fagins achter Poppi en Bobbie: programmamaker Frank Evenblij en ex-Moke gitarist Phil TilliBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden